Hús-, baromfiipar

Július 31-ével véget ért a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A NÉBIH irányításával zajló országos akció során csaknem 3000 ellenőrzésen több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Az ellenőrök összesen mintegy 8900 hazai és külföldi élelmiszertételt is megvizsgáltak, amelyekből 6,56 tonnát (1,7 millió Ft értékben) kellett kivonni a forgalomból.


Július 1-jén indult a teljes élelmiszerláncra kiterjedő nyári szezonális ellenőrzés-sorozat, amit – a NÉBIH koordinálásával – a megyei kormányhivatalok szakemberei végeznek. A vizsgálatok többek között a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a mozgóboltok és a büfékocsik tevékenységére fókuszálnak, de a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetését is érintik. A szakemberek az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszerbiztonsági feltételeit, valamint a termékek minőségét és nyomonkövethetőségét ellenőrzik. A nyári melegben kiemelten fontos szempont a hűtési lánc folyamatos fenntartása. Az akció első szakaszában az ellenőrök fűszerezett, pácolt előkészített hústermékekből és fagylaltokból mintát is vettek laboratóriumi vizsgálatok céljából.

A július 1-től 31-ig tartó időszakaszban országosan összesen 2919 ellenőrzés történt. A feltárt szabálytalanságok miatt 108 alkalommal figyelmeztetést, 234 esetben bírságot szabtak ki az ellenőrök, utóbbit összesen 15410198 Ft értékben. Az élelmiszer-vállalkozás tevékenységének korlátozására 40 esetben volt szükség. Az idei szezonban a korábbihoz képest többször adódott probléma a hűtési lánc biztosításával, ugyanakkor a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos, valamint a higiéniai hiányosságok aránya csökkent.

A megvizsgált 8893 hazai és külföldi élelmiszertétel esetében 2019-hez képest csökkent az ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termékek előfordulása, és kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer is. Bár a jelölési problémák aránya és a lejárt tételek száma emelkedett, így is kevesebb terméket kellett kivonni a forgalomból a tavalyi hasonló időszakhoz képest: 6,56 tonnát, összesen 1,7 millió Ft értékben.

A NÉBIH laboratóriumaiba összesen 160 minta, 27 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 133 fagylalt érkezett. Előbbi kategóriában egy terméknél mutatták ki szalmonella jelenlétét a vizsgálatok. A fagylaltoknál 100 minta mérését zárták le a szakemberek és nyolc esetben találtak problémát: mindannyiszor enterobaktériumok magas csíraszámú jelenlétét tapasztalták. A kifogásolt termékekkel szemben hatósági eljárás indul.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés második szakasza augusztus 20-ig tart.


(forrás: NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei