Növénytermesztés

Beindították Magyarország egyetlen szélmalmát a Bács-Kiskun megyei Felsőszentivánon. Egy 214 millió forintos, TOP-os pályázatnak köszönhetően a településen újraépítették a malmot, amely mostantól őrölni is tud, valamint egész évben látogatható – tudósított a hiros.hu.


Magyarország egyetlen működő szélmalmát most építtette újra a település vezetése, miután 2010-ben egy nagy esőzés teljesen tönkretette. Az építményt egy TOP-os pályázat során tudták helyreállítani. A munkálatokhoz a település szakemberei is hozzájárultak.

Bár lassan, de beindították a szerkezetet, amely valódi kuriózumnak számít, mivel ez egy hibrid malom, széllel és villannyal is működik.
– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy helyi ácsmester, helyi szobafestő, helyi kőműves, helyi mérnökember, helyi felelősműszaki vezető, helyi villanyszerelő, helyi bádogos, helyi informatikus is dolgozott a felújításon. Helyi szaktudás járult hozzá, hogy ez a beruházás megvalósulhasson, így ne csak szimbolikusan, hanem valóban a szentivániaké lehessen a malom – mondta Vörös Szilárd, a település polgármestere.

Dr. Márton László erdélyi malomépítő, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökségi tagja elmondta itt akár teljes kiőrlésű liszt is készülhet koptatott búzából. Ebben a malomban ugyanis koptató is van.

– A szélmalom segítségével a gazdák a régi hagyományainkat eleveníthetik fel – emelte ki a rendezvényen Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Minden gazda büszke arra, ha a saját búzájából készült lisztből készült termékekkel tudja megkínálni a vendégeit, itt megvan erre a lehetőség. Míg egy nagyobb malomban a saját búzájából nem tud lisztet visszakérni, mert a technológia miatt nagyobb mennyiség kellene hozzá, innen a tiszta, saját búzájából tud lisztet hazavinni és kenyeret, péksüteményt sütni a vendégeinek.

Az őrlőkövet nem fedték be, hogy a vendégek is lássák, hogyan is működik a szerkezet. A 19. századi technológia a mai kor minőségében és eszközeivel kivitelezve, egy nagyszerű turisztikai attrakciót eredményezett a bunyevác településen.

Rövid videós összefoglaló az eseményről itt.


(forrás: hiros.hu) (fotó: MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei