Szakképzés

A kamara (NAK) 2020 nyarán több mint 360 általános iskolás diák számára szervezte meg „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit. A fiatalabb generáció a különböző agrárszakmák profiljait kellőképpen megismerve betekintést nyerhetett, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.


A NAK 2020. július 13. és augusztus 14. között 18 megyében agrárszakképző intézmények és a duális képzésben résztvevő gazdálkodók bevonásával szervezte meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs programsorozatát. A programokon 5-7. osztályos, az adott agrárszakképző intézmény beiskolázási körzetébe tartozó általános iskolák diákjai vettek részt. Az egyhetes programok során a diákok játékos szakmatanulás keretei között ismerkedhettek meg a Gazda (Állattenyésztő, Növénytermesztő, Lovász), a Kistermelői élelmiszer-előállító, a Mezőgazdasági gépész, az Erdésztechnikus (Vadgazdálkodás, Erdőgazdálkodás), a Kertésztechnikus (Dísznövénytermesztő, Virágkötő, Gyógynövénytermesztő, Gyümölcstermesztő, Parképítő és –fenntartó, Zöldségtermesztő), valamint az Édességkészítő szakmákkal és szakmairányokkal.

A szakmák élményalapú megismerése során találkozhattak a mezőgazdasági, az erdészeti, és az élelmiszeripari ágazathoz kapcsolódó munkafolyamatokkal. Megtanulták és gyakorolták a gazdasági állatok almozásának és takarmányozásának fogásait, de a lovaglás sem maradt ki a tevékenységek közül. Bepillanthattak a termények feldolgozásába is, a mezőgazdasági erőgépeket működés közben is kipróbálhatták. Láthattak drónbemutatót, kipróbálhatták a farmszimulátort, amellyel virtuálisan gazdálkodhattak: szántottak, vetettek, betakarítottak. Lehetőségük nyílt az édességkészítés területére is betekintést nyerni. A diákok a hét során szerzett ismereteiket, tapasztalataikat szüleiknek családi vetélkedő keretében mutatták be.

A szülők visszajelzései alapján a gyerekek rendkívül élvezték a programokat, „soha ennyit nem beszéltek az élményeikről, mint az elmúlt napok során”. A NAK a kezdeményezéssel az agrárszakmák népszerűsítését, valamint a beiskolázás elősegítését tűzte ki céljául.

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei