Élelmiszer-feldolgozás

A FAIRR befektetői hálózat által elkészített „éghajlati forgatókönyv” elemzés alapján a 2050-ig jósolt 2 °C-os átlaghőmérséklet emelkedés hatalmas károkat okozhat a húsiparban.

 

A befektetési tanácsadó cég egy modell elkészítésével kívánta segíteni ügyfeleit, amelyben a húsiparra gyakorolt éghajlati változásait elemzi. Ebben olyan dolgokat is előre jelez, mint hogy az alternatív fehérjék gyors növekedésének köszönhetően, a nagy élelmiszeripari vállalatok számára több milliárdos kockázat áll fenn.

A modell hét kulcsfontosságú kockázatot azonosít, amelyek hatással lehetnek a húságazat jövedelmezőségére, ha az előre jelzett klímaváltozás beigazolódik. A kockázatok között olyan tényezők szerepelnek, mint a szén áremelkedése miatt megnövekedett villamos energia költségek, a takarmányok magasabb költségei az egyre gyengülő terméshozamok miatt, vagy az állatok megnövekedett mortalitása az őket ért hőstressz miatt. A modell szerint a jelenlegi 16%-os alternatív fehérje részesedés 62%-ra fog nőni, köszönhetően a fogyasztási trendeknek, a húsra kivetésre kerülő szénadónak, és annak, hogy a fogyasztók el fogják fogadni a növényi alapú fehérjéket.

Az éghajlatváltozás valódi, csakúgy, mint annak pénzügyi hatásai. A baromfi-telepek áramellátásának, az állati takarmányok beszerzésének és az állategészségügyi ellátásnak a költségei megemelkednek, ahogy a globális hőmérséklet növekszik.

A modell három lehetséges útvonalat határoz meg az állati eredetű fehérjéket előállító cégek számára.

  • Klíma regresszív út: A cég ragaszkodik 2020-as piaci pozíciójához, mivel nincs piaci részesedése az alternatív fehérjékben, és 2050-ben fenntartja a szén-intenzív fajokat, például a marhahúst.
  • Általános út (piaci út): A vállalat 2050-ben növeli a fehérje részesedését (hagyományos és alternatív).
  • Klíma progresszív út: A vállalat az alternatív fehérjéket gyorsabban termeli az alapszintnél, és a takarmány- és állatállomány-keveréket 2050-ben az éghajlatváltozást kevésbé befolyásoló növények és fajok felé mozgatja.

 

Forrás: Newfood magazin - Tóth Dénes/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése