Élelmiszer-feldolgozás

A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiterjesztésének keretében 25 milliárd forintos keretösszeggel útjára indul a Nemzeti Exportvédelmi Program (NEP), amely a COVID-19 következtében kedvezőtlen helyzetbe került, exporttevékenységüknek nagymértékben kitett, vagy külpiaci bővítés és külföldi befektetéseik megóvása érdekében “előre menekülő” vállalkozásokat célzott támogatni.

 

A program két támogatási konstrukción keresztül valósul meg. A Külpiacra jutási támogatás keretében (2 milliárd forint keretösszegből) minimum 3, maximum 50 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető például nemzetközi értékláncba való bekapcsolódásra, külpiaci versenyben való helytállásra, vagy export területi diverzifikációjára. A támogatás intenzitása a támogatott tevékenységtől függően 50-60%, a támogatott projektek megvalósításának maximális időtartama legfeljebb 15 hónap. A felhívásra minden magyarországi székhellyel és jogi személyiséggel bíró, legalább egy lezárt üzleti évvel, exportbevétellel rendelkező mikro- kis- közepes és nagyvállalat pályázhat. A pályázat rugalmas feltételekkel rendelkezik, például nincs fenntartási kötelezettség, 100%-os előleg kifizetés, a beérkezett pályázatokat azonnal feldolgozzák és az ügyintézés elektronikusan történik. A felhívás már elérhető a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján, benyújtani augusztus 3-tól lehet, a benyújtás regisztrációhoz kötött.

Közzétételre került a külpiaci növekedés támogatása projekt is (23 milliárd forint keretösszeggel), amely keretében magyar vállalatok külföldi beruházásainak támogatására lesz lehetőség. A pályázati felhívás már elérhető, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján, a benyújtás, amely szintén előzetes regisztrációhoz kötött augusztus 25-től indul.

A pályázati felhívás, annak mellékletei és a pályázatok regisztrációs linkje a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján a Nemzeti Exportvédelmi Programon belül érhető el.

 

NAK/Koczur Szilvia

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése