2018. január 1-jével új szabványok lépnek életbe az új élelmiszereknél. A fogyasztók több más termékek közül is választhatnak garantált élelmiszer-biztonság mellett.
Új élelmiszernek tekinthetjük mindazon élelmiszereket és élelmiszer-összetevőket, amelyeket 1997. május 15. előtt jelentős mértékben az Európai Unió területén belül nem fogyasztottak és új technológiával, feldolgozási eljárással készültek, továbbá az innovatív és újonnan kifejlesztett élelmiszereket, valamint azokat, melyeket az EU-n belül nem, de az EU-n kívül hagyományosan fogyasztanak.
1997. május 15-ét követően lépett hatályba az EU-n belüli új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők forgalomba hozatalának szabályozására az Európai Parlament és Tanács 258/97/EK rendelete. 2015. november 25-én pedig elfogadta az Európai Parlament és Tanács a 2015/2283/EU rendeletet az új élelmiszerekről, mely szerint az új szabványok alkalmazása 2018. január 1-jével kezdődik. Az új rendeletben az általános feltételek nem változtak, azonban az innovációk ösztönzése érdekében az engedélyeztetési eljárás eredményességét javítja. A fogyasztók több új élelmiszer közül is választhatnak garantált élelmiszer-biztonság mellett.
Az új élelmiszerekről bővebb információk és általános tájékoztató a NÉBIH honlapján találhatóak.
(NAK)