Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) 2008 és 2015 közötti adatokból történt elemzése alapján a Listeria Monocytogenes okozta megbetegedések száma két érzékeny fogyasztói csoportnál - 75 éven felüli idősek, és a 25-44 éves nők - növekedést mutat.
A Listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki, azonban legyengült vagy érzékeny szervezetben azonban - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség, akár az agyvelőgyulladás kialakulásának is.
A legtöbb fertőzést készételek (pl. füstölt és pácolt halak, hőkezelt hús, kemény -, félkemény sajtok, kész saláták) okozzák. A szakértők megállapították, hogy a listeriózisos esetek harmadát a háztartási hűtőszekrényekben tárolt élelmiszerek Listeria Monocytogenes tartalma okozza. Ez a megállapítás tovább erősíti a jó higiéniai gyakorlatok betartását, beleértve a javasolt tárolási hőmérséklet és idő figyelmes betartását. A nemzetközi szervezetek, mint az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) javaslata alapján az élelmiszereket 5 ° C alatt kellene tárolni.
Mindezek mellett természetesen nem lehet eléggé hangsúlyozni az élelmiszer előállítás során betartandó élelmiszer-higiéniai előírások betartására történő maximális törekvés jelentőségét. Az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK bizottsági rendelet alkalmazása mellett a 4/1998 (XI. 11.) EüM rendelet előírásai szerint kell mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szempontjából vizsgálni és elbírálni az élelmiszereket.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)