Élelmiszer-feldolgozás

A Földművelésügyi Minisztérium hivatalos lapjában megjelent a „Nagykörűi cseresznyepálinka” (OFJ) bejegyzése iránti kérelem.


A napokban jelent meg a Földművelésügyi Értesítőben a „Nagykörűi cseresznyepálinka” termékleírása, ami azt jelenti, hogy az a részletes vizsgálat során a kérelem megfelelt a 158/2009. (VII. 30.) kormányrendeletben, valamint a 110/2008/EK rendeletben előírt feltételeknek.

A „Nagykörűi cseresznyepálinka” egyedi tulajdonságait a felhasznált gyümölcstől kapja, mely beltartalmi értékei teszik különlegessé a belőle készült pálinkát. A meszes altalajú löszös homokrétegnek köszönhetően a megfelelő érettségben leszedett gyümölcsből készülő ,,Nagykörűi cseresznyepálinka" hordozza magában a friss gyümölcsökre jellemző rendkívül karakteres, csak a nagykörűi termőtájra jellemző komplex ízvilágot.

A „Nagykörűi cseresznyepálinka” alapanyagai a sötét és puha húsú szívcseresznyék és a világos és kemény húsú ropogós cseresznyék előnyeit ötvöző „Petrovay ropogós” tájfajta, valamint a Badacsonyi óriás, Bigarreau Burlat, Carmen, Jaboulay, Hedelfingeni óriás cseresznyefajták és Germersdorfi és regisztrált változatai lehetnek. A „Nagykörűi cseresznyepálinka” előállítása kizárólag Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Szolnoki kistérség területén Nagykörű, Dobapuszta, Csataszög, Fegyvernek, Hunyadfalva és Kőtelek településeken és közigazgatási határukban termesztett cseresznye felhasználásával, az ezen a területen elhelyezkedő szeszfőzdében történhet.

A termékleírással szemben a közzétételtől számított két hónapon belül lehet kifogást benyújtani a miniszterhez.


(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei