Napjaink egyik legjelentősebb trendje a „természetesség”. Azonban fontos kérdés, hogy mely élelmiszer-összetevőket tekinthetjük „természetesnek”. Erre a kérdésre ad választ az újonnan megjelent ISO/TS 1965 7:2017 műszaki specifikáció.
„A természetes élelmiszer-összetevőkre vonatkozó fogalom meghatározások és műszaki követelmények” című dokumentum megadja azokat a szükséges kritériumokat a „természetesnek" tekintett élelmiszer-összetevőkre, amelyekre az élelmiszer- és üdítőital-ipar, valamint az állami hatóságok egyetemlegesen hivatkozhatnak az áruk világ körüli szabad kereskedelme során.
A specifikáció kritériumokat javasol a vállalkozások közötti (B2B) kommunikáció szintjén a „természetesnek" tekintett élelmiszer-összetevőkről, ezzel segítve a piaci „játéktér" kiegyenlítését és biztosítva a tisztességes üzleti gyakorlatokat az élelmiszer- és üdítőital-iparban. A dokumentum nem vonatkozik a fogyasztók felé megvalósuló termékkommunikációra, mint például a csomagoláscímkézés.
További részleteket a Magyar Szabványügyi Testület illetve az International Organization for Standardization oldalán olvashatnak.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)