Élelmiszer-feldolgozás

Az élelmiszeripar iránti bizalom és a fogyasztói tudatosság növelését hiteles, szakmailag is megalapozott információk terjesztésével érhetjük el – ez mindannyiunk közös érdeke. Például a konzervek kapcsán is több téves információ kering.


Tévhit1: A konzervek egészségtelenek, mert mesterséges tartósítószert tartalmaznak.

Magyarázat: A konzervek kiemelten az élelmiszerek vagy alapanyagok eltarthatóságára, például a zöldség-gyümölcs szezon meghosszabbítására szolgálnak csupán egy technológiai eljárásnak köszönhetően. Hiszen ki ne szeretné télen is a cseresznyét? Ezek a konzervtermékek 115-130 °C-on, hőkezeléssel tartósítottak. A hőkezelés a romlást okozó mikroorganizmusok elpusztításának egyik legbiztosabb módszere, anélkül, hogy a termék veszítene az élvezeti értékéből. A sötét és légmentesen lezárt dobozokban pedig szinte semmilyen biológiai folyamat nem megy végbe, így az étel nem tud megromlani, gyakorlatilag korlátlan ideig tartósnak tekinthető. Tehát mesterséges tartósítószerekre ilyenkor nincs is szükség. Az eljárást a francia Nicholas Appert után appertizációnak is szokás nevezni, aki üvegbe töltött, lezárt élelmiszert forrásban lévő vízben tartósított már az 1800-as évek elején.

Tévhit2: A zöldség-és gyümölcs konzervtermékek rosszabb minőségűek, mint a friss áruk.

Magyarázat: A zöldségek és gyümölcsök betakarítása és a feldolgozás folyamata között csak néhány óra telik el. A mai tartósítási, hőkezelési eljárások pedig már egyrészt méretezve vannak a romlást okozó baktériumokra, másrészt figyelembe veszik a kiindulási alapanyagok paramétereit, így a késztermék képes megőrizni az alapanyag ízét és tápértékét. A konzervgyártás során ugyan egyes vitaminok mennyisége csökken – pl. a C-vitaminé –, de vannak a zöldségekben hőre kevésbé érzékeny vitaminok is (egyes B-vitaminok), valamint a rostok, ásványi anyagok sem szenvednek kárt a hőkezeléstől. A konzerv ráadásul szinte bármikor levehető a polcról, így abban az időszakban is fogyaszthatunk szinte friss zöldség-gyümölcsöt, amikor épp nincs termelési időszak. A technológiának köszönhetően pedig minden „csodaszer” nélkül nagyon hosszú ideig, akár évekig is változatlan minőségben eláll, sőt, még különleges tárolást sem igényel.


(NAKlap, 2018. májusi szám – Horváth Vivien/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok