Élelmiszer-feldolgozás

A titán-dioxid kockázatának értékelését végezte el az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Az anyagot az élelmiszeriparban fehér színezékként használják.

 

Az élelmiszeriparban például drazsék, rágógumi és különböző bevonatok esetében fehér színezékként használják a titán-dioxidot. Hőnek, fénynek, savnak ellenáll, folyadékban nem oldódik, finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. Az 1333/2008/EK rendelet alapján felhasználása az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) engedélyezett.

Az Európai Bizottság a 178/2002/EK rendelet 29. cikke (1) bekezdésének a) pontjával összhangban kérte  felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (European Food Safety Authority, EFSA), hogy tekintse át az élelmiszer-adalékanyagként használt titán-dioxid (E171) lehetséges toxicitására vonatkozó legújabb tanulmányokat. A vizsgálóbizottság úgy ítélte meg, hogy a tanulmányok egyes aggodalmakra rámutatnak, de bizonytalanságokkal. Így a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként való használata továbbra is biztonságos.

A tanulmány részletei az EFSA oldalán olvashatók.


(NAK /Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei