Az élelmiszerekkel terjedő számos betegség rendszeres felbukkanása nyilvánvalóvá tette, hogy a biztonságos és fenntartható élelmiszer-termelés az egyik legnagyobb kihívás. Az ISO 22000 új kiadása időszerű választ ad a globális élelmiszer-kereskedelem élelmiszerbiztonsági kockázatainak kezelésére.
Az ISO 22000:2018 „Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények” című szabvány alkalmazása biztosítja az élelmiszer-eredetű veszélyek megelőzését, megszüntetését és ellenőrzését, a termelési helytől a fogyasztási pontig. Mivel az élelmiszerbiztonsági veszélyek a folyamat bármely szakaszában jelentkezhetnek, az élelmiszerellátási láncban részt vevő minden szervezetnek megfelelő ellenőrzést kell végeznie. Azonban fontos megjegyezni, hogy az élelmiszer-biztonságot csak az összes fél – a kormányzati szereplők, a gyártók, a kereskedők és a végső fogyasztók – együttes erőfeszítése révén lehet fenntartani.
Az új szabvány az élelmiszerbiztonsági veszélyek állandó ellenőrzését ajánlja, amelyek a következő általánosan elismert kulcsfontosságú elemeket egyesítik: interaktív kommunikáció, rendszergazdálkodás, előfeltétel-programok (PRP-k), valamint a veszélyelemzés és a kritikus szabályozási pontok (HACCP) elvei.
A megjelent ISO 22000:2018 visszavonja és helyettesíti az ISO 22000:2005-öt. A szabvány szerint tanúsított szervezeteknek a kiadástól számítva három év áll rendelkezésre az új változatra áttéréshez. A szabvány magyar nyelvű kiadását az Agrárminisztérium finanszírozza, megjelenése – az MSZT/MB 635 „Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek” műszaki bizottság tagjainak aktív közreműködésével – őszre várható.
További részleteket az ISO és az MSZT oldalán olvashat.
(NAK)