Jogszabályi összefoglaló

2018. november 29-től változtak a közbeszerzési értékhatárok.


Szolgáltatás és eszközbeszerzés esetén a 40 millió forintos limitet eltörölték és – a klasszikus ajánlatkérők esetén – az uniós közbeszerzési értékhatár lett az irányadó. Az összegeket az Európai Bizottság állapítja meg, ami jelenleg 221 000 euró, azaz 68 655 860 forint. Építési beruházások esetén 300 millió Ft lett a támogatási határ, amely fölött közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges.

Az ajánlatkérő szervezetek a változásbejelentési kötelezettségeiket az EKR rendszerben adatmódosítás útján teljesítik. Meg kell határozniuk az eljárási döntésekért felelős személyeket vagy testületet. Keretmegállapodás alapján történő beszerzések esetén – amennyiben nem éri el az összeg szolgáltatásnál és árubeszerzésnél az uniós értékhatárt, építésnél a 700 millió Ft-ot – nem szükséges felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadót bevonni.

A nem magyar nyelven benyújtott dokumentumok esetén az ajánlatkérő köteles elfogadni az ajánlattevő fordítását. Bekérhető eredeti vagy hiteles másolat például a garanciavállaló vagy a kezességi nyilatkozatok esetében. Számos, az EKR működésével kapcsolatos eljárási szabály megtalálható a Magyar Közlöny november 28.-i számában.

A fent leírtak csak tájékoztató jellegűek és nem teljes körűek, a törvénnyel kapcsolatos módosítás itt elérhető (Magyar Közlöny 2018. november 28).


(NAK/Németh Bálint)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei