Környezetgazdálkodás

A Magyar Államkincstár a 2020. évi egységes kérelem kitöltésének fontos részleteire hívta fel a VP agrár-környezetgazdálkodási kifizetés, valamint a VP ökológiai gazdálkodás kezdeményezettjeinek a figyelmét.


A fentiekben érintett gazdálkodók egységes kérelemben minden évben megjelenik az induláskor lemért kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek poligonja. Az időközi visszavonások, részleges kizárások során azonban változhat az ez évben jogosult poligon területe. A MÁK a gazdálkodók segítése érdekében a beadófelületre feltöltötte a 2020. április 4-ei (kizárással érintett kérelem esetén 2020. március 4-ei) dátumnak megfelelő állapotot, azonban az ezt követő időpontban kialakuló helyzetet már a kérelemben nem kezelik. Kérik ezért a gazdálkodókat, hogy mindenképpen ellenőrizzék le a legutolsó, azaz aktuális támogatói okiratuk tartalmát, hiszen abban minden esetben rögzítésre kerülnek a változások, az esetleges területcsökkentések (visszavont, kizárt).

Az ellenőrzéseket segítendő az elektronikus felületre felkerült minden érintett számára a támogatói okirata, melyet a központi azonosítón történő belépést követően az alábbi képen látható elérési úton találhatják meg.


Forrás: MÁK

 

Fontos, hogy a 2020. évi egységes kérelem táblarajzainak elkészítéséhez az aktuális (végleges) támogatói okirat alatt található geometriákat használják, melyek megnyitásakor az összes KET-hez tartozó aktuális shape fájl letölthető, és az betölthető az egységes kérelem felületére.

Lényeges, hogy táblarajzok az aktuális KET határoknak megfeleljenek. Amennyiben esetileg a régi, már megváltozott poligonra rajzolnak, s a táblák túlnyúlnak a jelenleg meghatározott határvonalakon, úgy túligénylés szankció, vagy egybeművelés esete realizálódhat, mely a támogatások csökkenéséhez, esetileg adott évi elvesztését is indukálhatja, ha a területeltérés mértéke eléri az ehhez szükséges mértéket!

Kérjük tehát, hogy ellenőrizzék le azt, hogy a végleges támogatói okiratban szereplő területek megegyeznek-e az egységes kérelem felületén megjelenő értékekkel, s szükség esetén cseréljék e a területi eltéréssel érintet KET shape file-t.


NAK/ Sztahura E.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése