Környezetgazdálkodás

2017. július 17-én a Szechenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-15 kódszámú) felhívás és annak dokumentációja. Az alábbiakban összefoglaljuk a módosítás tartalmi részleteit.


1. A területi puffer módosítása

- A terület puffer (tolerancia) fogalma pontosításra került (19. számú mellékletben szereplő 98. fogalom). A módosítás értelmében a tolerancia összesen 6 méter lehet (belső puffer 3 m, külső puffer 3 m).
Területi puffer (tolerancia): EOV koordináták alapján beazonosított, térképileg lehatárolt összefüggő földterület határvonala melletti 3-3 m-es sáv kívül és belül egyaránt (külső és belső puffer), mely a 2. melléklet szerinti mérési pontosság, koordináta élesség alapján kerül kialakításra;

- Ha a kedvezményezett a belső területi pufferrel csökkentett területre vonatkozóan rendelkezik jogszerű földhasználattal, akkor a részleges kizárási eljárást nem folytatja le a Kincstár. (XII. Jogkövetkezmények érvényesítésének szabályai fejezet (2a) alpontja)
(2) Amennyiben a helyszíni ellenőrzés, adategyeztetés, továbbá a támogatási vagy kifizetési kérelmekhez kapcsolódó egyéb eljárások során megállapításra kerül, hogy a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület mérete csökkentésre szorul, az Államkincstár részleges kizárás iránti eljárást indít.
(2a) A 2. bekezdésben foglalt részleges kizárási eljárást nem kell lefolytatni, amennyiben azon földrészletek, amelyeken az ügyfél jogszerű földhasználattal rendelkezik, területi elhelyezkedését illetően teljes egészében lefedik a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület belső területi pufferrel csökkentett területét.

- A területi pufferek, tolerancia nem vehető figyelembe, ha a fizikai blokkon belül túligénylés van. (3.4.1.1 Műszaki és szakmai elvárások fejezet IV. Általános követelmények alfejezetének (2) pontja kiegészítésre került.)
(2) A támogatást igénylőnek a területi puffer figyelembe vételével meghatározott egységen belüli teljes területen a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt az adott év minden napjára vonatkozóan jogszerű földhasználónak kell lennie. Amennyiben valamely fizikai blokkban túligénylés alakul ki, átfedés van a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek, és/vagy valamely bejelentett terület között, avagy a bejelentett terület a tematikus előírás-csoportban nem támogatható területre fed rá, akkor a területi puffer nem vehető figyelembe.

2. A 2017. március 1-jéig lehetőség volt a jogszerű földhasználattal nem lefedett területek vis maioros részleges visszavonására. A módosítás tisztázza, hogy ezen bejelentéseket nem szükséges kiegészíteni vis maior kérelemmel, és dokumentum csatolását sem kell utólag megtenni. (IX. A kötelezettségvállalás területére vonatkozó visszavonás szabályai alfejezet (3. b) pontja új mondattal egészült ki.)
(3) A kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területtől kisebb terület kizárólag az alábbi esetekben vonható vissza:
b) elfogadott vis maior esetek:

- Amennyiben a támogatásra jogosult a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület valamely részére nem tudja igazolni a kötelezettségvállalási időszak teljes időtartamára a jogszerű földhasználatot, akkor a támogatásra jogosultság mértékét az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen belül kizárólag azon területek felmérésével, amelyre rendelkezik jogszerű földhasználattal, új poligon méréssel legkésőbb 2017. március 1-jéig. Az ilyen irányú bejelentések esetén vis maior kérelem és hozzá kapcsolódó igazoló dokumentum benyújtása nem szükséges.

3. A tematikus előíráscsoportok közötti váltás egyetlen kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület vonatkozásában sem lehetséges a támogatási időszak alatt. Kivételt képez, ha a támogatásra jogosult a VP4- 4.4.1-16 Élőhelyfejlesztési célú NTB pályázati felhívás keretében szántó előíráscsoportban támogatott területen gyepet telepít. Ezen tematikus előíráscsoport váltásra vonatkozó bejelentés elektronikus úton nyújtható be a Kincstárhoz. (VII. A támogatást igénylő által vállalt kötelezettségekben bekövetkező változás általános szabályai alfejezet (2) pontja)

4. A gyepgazdálkodási tematikus előíráscsoportok esetében a kötelező állattartási szabályozás kiegészült az NTB élőhelyfejlesztéssel létrehozott gyep esetére is azzal, hogy a kedvezményezettnek a létesített terület/új tematikus előírás vonatkozásában a kötelezettségvállalás fennmaradó időszakára folyamatos állattartóként kell szerepelnie. (V. A tematikus előíráscsoportokra vonatkozó követelmények alfejezet (41) pontja.)

5. A VP Élőhelyfejlesztési célú  NTB keretében szántóterületen tartós zöldugar, méhlegelő létesítésének és a beruházással érintett egység további AKG támogatottságának fennmaradási területe kiegészült a „Zonális vízvédelmi szántó tematikus előíráscsoport”-tal. (5.1. A támogatás formája fejezet I. Kifizetési kérelem benyújtása alfejezet (a) és (c) pontja)

6. Pontosításra került a szankciós 18/b melléklet 104., 130., 156. sora. A sorokhoz beemelésre került az, hogy amennyiben a kedvezményezett nem évelő kultúrával hasznosítja a kötelezettségvállalással érintett területeit, akkor a meghatározott vetésszerkezetet 100 ha és  alatti tematikus előíráscsoportba vont terület esetén 5 év alatt kell teljesíteni. (MTÉT kékvércse; MTÉT alföldi madárvédelem; MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelem).

A módosítás elérhető itt és itt.



(NAK/Sztahura Erzsébet)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám