Környezetgazdálkodás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívta a földhasználók figyelmét, hogy a hatékony parlagfű-mentesítés érdekében már a növény 2-4 leveles fejlettségi állapotában végezzék el a növényvédő szeres állománykezelést. Amennyiben a földhasználó június 30-ig elmulasztja a parlagfű-mentesítést, július 1-jét követően bírsággal sújtható!


A hatályos jogszabály szerint „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”. Bár a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-től indítható hatósági eljárás, a védekezést célszerű már most, a növény legérzékenyebb fejlettségi állapotában elvégezni.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására megfelelő a rendszeres kaszálás, amire évjárattól függően legalább 3 alkalommal kell sort keríteni. A mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben – a parlagfű 2-4 leveles fejlettségi állapotában – történő elvégzése a legcélravezetőbb védekezési mód. A késői állománykezelés rendszerint gyengébb hatékonyságú és sok esetben a kultúrnövényt is károsítja.

A védekezésre a pollenterhelés mellett fontos a támogatások szempontjából is odafigyelni, hiszen a 10/2015 FM rendeletben meghatározott minimumkövetelmények nem teljesítése esetén adott tábla támogatásra sem jogosult. A rendelet szerint nagymértékű, súlyos, lágyszárú gyomosodásnak az alábbi esetet nevesíti, mely már az előzőekben leírt szankciót hozza magával: a lágyszárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre történő átterjedése, vagy ha a vizsgált parcellán virágzó veszélyes gyom – ide tartozik a parlagfű is – vagy a földterület 50%-át meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok