Koronavírus

A brazil csirkekivitel 5,1% -kal, 1,365 millió tonnára nőtt 2020 első négy hónapjában, szemben az előző év azonos időszakával. Ez az ABPA (Brazil Animal Protein Association) jelentésének következtetése, amely azt mutatja, hogy az ország a Covid-19 ellenére is megszilárdította a legnagyobb exportőrként tavaly megszerzett pozícióját.


Az összes mezőgazdasági terméket figyelembe véve, az ágazat nemzetközi eladásai 0,5% -kal magasabbak voltak, január és április között 2,151 millió USD-t tettek ki, szemben 2019 első négyhónapos időszakában elért 2,141 USD-vel.
– Az ágazat elkötelezett amellett, hogy a világjárvány idején is. fokozza az élelmezésbiztonságot és folyamatosan biztosítsa az exportot a partner nemzetek felé. A Kínával folytatott kereskedelmünk bővülésére számítottunk, de Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten is növekedést tapasztaltunk – közölte Francisco Turra, az ABPA elnöke, egyben örömtelinek nevezte az export növekedését.
Az áprilisi adatokkal kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, mivel csak ezt a hónapot nézve az ágazat exportja 4,7% -kal csökkent, ebben az évben összesen 343 300 tonnával, szemben az előző év azonos hónapjában elért 360 100 tonnával. Az értékesítés 515,9 millió dollárra esett vissza a tavalyi 599,1 millió dollárhoz képest, vagyis 13,9% -kal alacsonyabb, ugyanazon paramétereket tekintve.

Ricardo Santin, az ABPA vezérigazgatója optimista a brazil baromfiágazattal kapcsolatban. Az ABPA új jelentése (Brazil Animal Protein Report 2020) teljes áttekintést nyújt a baromfi- (csirke, pulyka, tojás és tenyésztés), valamint a sertéstermelésről. A dokumentum szerint az ország 13,245 millió tonnát termelt az elmúlt évben; ez egy új rekord (0,7% -kal haladja meg a 2015-ös 13.140 millió tonnát). Ezek a számok tették Brazíliát a világ harmadik legnagyobb termelőjévé 2019-ben, az Egyesült Államok (19,941 millió tonna) és Kína (13,750 millió tonna) mögött, az EU-28-at (12,460 millió tonna) és Oroszországot (4,671 millió tonna) megelőzve.

A baromfi-exportot tekintve Brazília 4,214 millió tonnával megerősítette vezető pozícióját, megelőzve az USA-t (3,261 millió tonnát), az EU-28-at (1,548 millió tonnát) és Thaiföldet (881 000 tonnát). A brazil csirketermelőknek tavaly a világ minden tájáról 6,994 milliárd dollár volt a bevételük (6,4% -kal több, mint 2018-ban 6571 dollár). Ebből Ázsia 37,53%-ot; Közel-Kelet 34,39%-ot és Afrika 12,84%-ot vásárolt. 2019-től az ágazat összesen 68% -ot termelt a belső fogyasztók számára és 32% -ot külföldi piacokra. Az egy főre jutó belföldi fogyasztás kissé megnőtt 41,99 kg-ról 42,84 kg-ra. A fő termelő államok Paraná (34,69%), Santa Catarina (15,40%) és Rio Grande do Sul (14,32%) voltak.


NAK/ Tóth Andrea - (Forrás: Poultry World, Daniel Azevedo)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám