Mezőgazdasági termelés

Minden kósza híreszteléssel szemben nem lesz közel 100 milliárd forintnyi felszabaduló plusz forrás a Vidékfejlesztési Programban 2020-ban. Viszont néhány új pályázat igen. Az Államkincstár pedig mobilalkalmazás fejlesztésével igyekszik segíteni a gazdálkodókat.


Az idei Agrárszektor konferencián nem volt kiemelt téma a Vidékfejlesztési Programban (VP) meg nem valósuló pályázatokból „visszahulló” pénzek sorsa, mégis az lett belőle. A VP előírásai szerint ugyanis a támogatói okirat kézhezvétele után – főszabály szerint – 24 hónap van a megvalósításra, és mivel az kifizető ügynökségi intézményrendszer átalakítása utáni első okiratokat 2017-ben és utána kezdték kiadni, a beruházások nagy részét 2019 őszén-telén, a továbbiakat 2020-ban, illetve utána már át kell(ene) adni. Ha pedig valamely cég nem tudta teljesíteni vállalását – például mert rajta kívül álló okok miatt az építőipari árak „elszálltak” és a beadáskor tervezett költséget nem tudja tartani –, akkor a megítélt összeg visszakerül a nagy közös VP-kasszába.


Lesz!


A 2021 utáni támogatások alakulásával foglalkozó panelbeszélgetésen Hamarics Imre, a Rekontir TM Kft. cégvezetője mellékesen jegyezte meg, hogy „a Vidékfejlesztési Program sok nyertes projektjének megvalósítási határideje 2020-ban jár le, és a sikertelen projektek több tízmilliárdnyi visszahulló forrást is jelenthetnek”. Ugyanitt ugyanehhez a felvetéshez Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója már azt jövendölte, hogy az érintettek „tömegével” adják majd vissza a pályázatokat – a VP-s mellett az élelmiszeripari GINOP-osokat is – és 90-100 milliárd forintra tette az így megjelenő plusz forrást.

Ez a jóslás úgy tűnik, hogy nyomott hagyott a szakmai berkekben, mert a konferencia második napján Viski József, az AM vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kifejezetten cáfolta, hogy a „visszahulló” források a több száz milliárd forintot is elérhetik, mivel ilyen mértékű, előre láthatólag meg nem valósuló pályázatok nincsenek kilátásban. Mint mondta, a szabályok azt megengedik, hogy egy kedvezményezett kérelmezze az irányító hatóságnál a megvalósítási határidő – 24 hónapon túli – meghosszabbítását, ám ezt csak akkor hagyják jóvá, ha az adott beruházásnak már fizikailag is látható nyomai vannak. Ez esetben a megítélt forrás nála marad, nem kell visszafizetnie semmit. Hozzátette, ha egy cég például 16-18 hónapig észlelhetően nem végzett egyetlen kapavágást sem, akkor hiába kér határidő-hosszabbítást, azt jó eséllyel nem kapja meg. Viszont az ő összege a VP-s keretet gyarapítja újra. Viski József elmondta, az irányító hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a források alakulását, a felszabaduló összegeket pedig a már bent lévő kérelmekre és a korábban meghirdetett intézkedésekre köti le. Megjegyezte, 2020 első negyedévében már látni fogják, hogy hova tudják átcsoportosítani.


Nem lesz!


Viski József felhívta a figyelmet, hogy a tervezett új felhívások között szerepel többek között a minőségrendszerekhez való csatlakozás támogatása, mely decemberben jelenik meg és mintegy 2,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Kiemelte továbbá a termelői csoportok újabb támogatására rendelkezésre álló 3 milliárd forintot, ami a mezőgazdasági és az erdőgazdálkodási ágazatban a termelők együttműködésének ösztönzésére, a szervezetek megalakításával és működtetésével kapcsolatos költségek támogatására nyújt lehetőséget.

A helyettes államtitkár továbbá áttekintést adott az egész VP megvalósításáról is. Mint mondta, a teljes forráskeret 1399 milliárd forint volt, ebből 2019. december 3-ig 554,7 milliárd forintot fizettek ki. A 74 meghirdetett felhívásból még 10 nyitott, közel 190 milliárd kerettel. Összesen 270 ezer kérelmet adtak be a vállalkozások, gazdák, amiből 195 ezret támogattak is. A tervezett új felhívások között szerepel többek között a minőségrendszerekhez való csatlakozás támogatása, mely decemberben jelenik meg és mintegy 2,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Kiemelte továbbá a termelői csoportok újabb támogatására rendelkezésre álló 3 milliárd forintot, ami a mezőgazdasági és az erdőgazdálkodási ágazatban a termelők együttműködésének ösztönzésére, a szervezetek megalakításával és működtetésével kapcsolatos költségek támogatására nyújt lehetőséget.

Kiemelte, hogy a program intézkedéseihez kapcsolódóan az egyik legfontosabb döntések között szerepeltek az élelmiszeripari fejlesztések, melyekre eddig összesen 165 milliárd forintot kapott az ágazat. A borászati és a kertészeti fejlesztésekre, valamint az állattartó telepek korszerűsítése és trágyatárolók létesítésére együtt több mint 220 milliárd forint támogatást nyújtott a tárca.
Viski József külön kitért a program ez évi módosítására is, amelynek középpontjában az erdősítés támogatása állt. Az elfogadott módosítás értelmében az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130%-kal több forrást vehetnek igénybe. A kapcsolódó jövedelempótló támogatás összegét a tárca az eddig hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelte és igénybevételének időtartamát minden fafaj esetében egységesen 12 évre növelte. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a közel 40 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező „Erdősítés támogatása” felhívás továbbra is nyitva áll az érdeklődők előtt.


Mobilapp készül


Ha már támogatások: Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a közvetlen támogatások alakulásáról tájékoztatott. Ő is megerősítette a korábbi minisztériumi információt, hogy november 30-ig 212 milliárd forintot már megkaptak a gazdák a 2019-es egységes kérelmük után, az előlegfizetés keretében, és december folyamán további összegeket fizetnek még ki. Hozzátette, jól működik az előzetes ellenőrzés rendszere, ezzel nagyon sok gazda el tudta kerülni, hogy a pontatlan kérelmet esetleg szankcionálják.

Az új, 2021-27 között közös agrárpolitikához kapcsolódó ügyintézéseket igyekszik ügyfélbarátibbá alakítani a MÁK. A hivatal tervezi, hogy a benyújtási határidőkre, új jogcím megnyitására hírekkel, tájékoztató anyagokkal hívja fel a figyelmet a Kincstár weboldálán, illetve tájékoztató leveleket küld az ügyfelek e-mailjére. Az ügyfél-nyilvántartásba vétel iránti kérelem beadására viszont már várhatóan 2020-tól lehetőség lesz elektronikus úton. A csekély összegű támogatások nyilvántartásában szereplő adatokra vonatkozó hatósági bizonyítványok iránti kérelmek elektronikus úton is intézhetők lesznek.

Továbbá fejlesztenek egy mobiltelefonos alkalmazást, ami a tervek szerint 2020-ban elérhető lesz. Ebben lesznek ügyfélszolgálati funkciók, tájékoztatási funkciók (pl. hírek, naptár a betartandó határidőkről), segítségével megtekinthetőek lesznek MePar-adatok, alkalmas lesz georeferált fénykép készítésére, beküldhetőek lesznek ezen keresztül egyes elektronikus bizonylatok is.


(nak.hu/RF)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám