Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idei évben is elindította ingyenes szakmai fórumsorozatát, melyet az elmúlt évben NAKAdémia néven már megismerhettek a gazdálkodók, szaktanácsadók. Ezúttal a NAKPraktikum elnevezéssel és „Vízgazdálkodjunk okosan!” alcímmel megtartott programokon a víz-, a nedvességmegőrzés került fókuszba.

 

A három helyszínen csaknem 400 résztvevőnek tudtuk közvetlenül átadni a szakmai ismereteket. Az előadás-sorozatban felhívtuk a figyelmet a talajban történő vízmegőrzésre, s természetesen az egyre kiszámíthatatlanabb környezeti hatások eredőjeként a vízpótlás lehetőségeire világítottunk rá. Ismertetésre kerültek azon agrotechnikák, melyek által a legnagyobb víztározónk, a talaj megfelelő gondoskodással képes lehet ezen fontos szerepét betölteni.

A talaj védelme, szerkezetességének javítása a gazdálkodó jól felfogott érdeke, hiszen ezen tényezők jelentős mértékben hatnak a költségekre, terméseredményekre, csökkenthetők a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzetek. Ahogy a mondás tartja: „A talaj olyan, mint egy gyerek, etetni s itatni kell.” Bemutatásra került az idei évben hatályba lépett új jogszabályi háttér, a lehetséges öntözési módokkal, s ismertetésre kerülnek a végrehajtással kapcsolatos praktikumok is, melyek újdonságként hatottak a jelenlévőkre is.

Reális célkitűzés hazánkban, hogy 2022-ig mintegy 100 ezer hektárral bővüljön, azaz közel megkétszereződjön az öntözhető terület nagysága, ahol szakmai- és jogi ismeretekkel felvértezett gazdálkodók valósítják meg gazdaságos öntözési tevékenységüket. Az öntözésfejlesztési feladatokhoz állami forrás is került. A következő tíz évben 170 milliárd forint áll majd rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

Az előadásanyagokat az alábbi linken érhetik el:
•    A talaj egészsége és vízgazdálkodása
•    KITE Vízmegőrző agrotechnikák
•    A talajok vízgazdálkodási jellemzői
•    Öntözéses törvény főbb elemei
•    Öntözésfejlesztés 2020.

NAK/Tasnádi Gabriella, Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése