Mezőgazdasági termelés

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának (DG SANTE) új jelentése szerint a legtöbb, élőállat-exportban érintett EU-s tagállam nem képes biztosítani a megfelelő állatjóléti feltételeket az állatszállításokat megelőzően, a szállítás alatt, valamint azt követően.


A 2017-18. közötti időszakban a DG SANTE információkat gyűjtött az EU közúti és tengeri élőállat-exportjának szállítási feltételeiről, beleértve a hajók hivatalos ellenőrzését és az állatok berakodásáig eltelt várakozási időket egyaránt. Az elkészített jelentés megállapította, hogy Írország és Portugália kivételével a többi vizsgált tagállamban a hajók engedélyezésére és ellenőrzésére használt rendszerek nem alkalmasak az állatjóléti kockázatok csökkentésére. A jelentés értelmében Franciaország, Horvátország, Románia, Szlovénia és Spanyolország nem teljesítette a szükséges védelmi előírásokat.

A vizsgálat során az egyik legfőbb beazonosított gyenge pontot a nemzeti hatóságok azon munkatársai jelentették, akik nem rendelkeztek a szükséges képesítéssel a hajók állatjóléti rendszereinek felülvizsgálatához. További tapasztalt hiányosság volt, hogy a feladat koordinációjáért felelős személyek nem biztosítottak elegendő időt és nem allokáltak kellő számú személyzetet az összes szükséges feladat megfelelő szinten történő elvégzéséhez, valamint nem nyújtottak hatékony támogatást a célállomás kikötőiben dolgozó munkatársaik számára. A jelentés arra is rávilágított, hogy a nemzeti hatóságok sok esetben nem töltötték ki a szükséges dokumentációt, amelynek hatására az állatjóléti problémák valószínűsége az állatok kikötőbe érkezésekor növekszik.

Az Eurogroup for Animals állatjóléti civil szervezet szerint 2018-ban közel 625 700 szarvasmarhát és mintegy 2 243 000 juhot és kecskét szállítottak az EU kikötőin keresztül az unión kívüli országokba, leginkább a közel-keleti és észak-afrikai desztinációkba. A DG SANTE jelezte, hogy nem tudtak elegendő információt szerezni az élőállatok tengeri szállításának tapasztalatairól, a harmadik országok, valamint az egyes szállítmányozók és a hajóparancsnokok visszajelzésének a hiánya miatt.

Sajnálatos tény, hogy 2019. novemberében a Queen Hind teherhajó – több mint 14 600, Szaúd-Arábiába szállítandó juhval a fedélzetén – a romániai Midia kikötőjében felborult, és a szállítmányból mindössze 32 állat maradt életben. A jelentés szerint Romániában történt esemény is rámutat arra, hogy az élőállat-szállítás ellenőrzése kritikus fontosságú az ilyen katasztrófák megelőzése érdekében. Az élőállatokat szállító hajók ellenőrzését végző különféle hatóságoknak ezért együtt kell működniük az ilyen események előfordulásának megelőzése érdekében.

Az elmúlt időszakban ez a második alkalom, hogy a DG SANTE Romániát vette célba az élő állatok szállításához kapcsolódó gyenge teljesítménye miatt. A speciális ellenőrzés keretében, melyre 2019. szeptember 30-tól október 2-ig került sor, megvizsgálták az országnak az élő állatok biztonságos szállítására való képességét, annak érdekében, hogy be tudják azonosítani a hasonló kérdéseket. Arra a következtetésre jutottak, hogy Románia kikötőiből induló, élő állatok szállító hajók esetében mindig felmerülhetnek állatjóléti problémák.

A DG SANTE kijelentette, hogy harmonizálni kívánja ellenőrzési eljárásait, fokozni az ellenőrzések eredményének átláthatóságát és javítani a hajók minőségi színvonalát. Ezért felvette a kapcsolatot az Európai Tengerbiztonsági Ügynökséggel annak érdekében, hogy támogassa a tagállamokat ezen erőfeszítéseikben. Stella Kyriakides, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos 2020. május 11-én az EP szakbizottsági tanácskozásán jelezte, hogy a DG SANTE a „Termelőtől az asztalig” (F2F) stratégia részeként kifejezetten keresi az állatjóléti szabályok megerősítésének lehetőségeit, a cél ugyanis az, hogy még fenntarthatóbbá tegyék a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncokat. Francisco Guerreiro, európai parlamenti képviselő megkérdezte, hogy ezt a stratégiáját hogyan lehetne felhasználni az élő állatok távolsági szállítása kapcsán felmerülő problémák kezelésére, mely szállításokat véleménye szerint fokozatosan le kellene állítani a rövidebb ellátási láncok kialakításának ösztönzése érdekében. Kyriakides azt válaszolta, hogy az állatok szállítása az élelmiszer-fenntarthatóság kulcseleme.
– Sokkal keményebben kell dolgoznunk, jobb végrehajtásra van szükség, és a helyzetet szorosabban figyelemmel kell kísérnünk – mondta.     


Forrás: Agribusiness - EU live export trade failing to protect animals - Commission report by Steve Gillman – Borovka Zsuzsa/NAK

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám