Mezőgazdasági termelés

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be – a veszélyhelyzet idején – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. Ezzel százezernél több magyar gazda juthat a mostani nehéz helyzetben összesen több százmilliárd forintnyi támogatáshoz. Más uniós országban viszont futhatnak a gazdák a pénzük után.


A járványügyi veszélyhelyzetben Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sikeresen teljesített az egységes támogatási kérelmek beadása során. Május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka, addig 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a NAK falugazdászainak közreműködésével a gazdálkodók.

A koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel számos európai ország kérte a benyújtási határidő eltolását, míg Magyarország vállalta, hogy – a támogatások mielőbbi kifizetését célozva – tartja az előzetesen meghatározott dátumot. A halasztás mellett döntött országok részeredményei alapján eddig Angliában a tavalyi kérelmek számának alig 88 százaléka, Franciaországban 73 százaléka, Ausztriában és Portugáliában 60 százaléka, míg Lengyelországban közel 40 százaléka érkezett be.

A határidőt Magyarországgal együtt tartó Szlovákiában 17 589 kérelmet fogadtak be, amely jelentősen elmarad a 2019-es mennyiségtől (26 677 darab). A határidő betartása mellett hazánkhoz hasonló sikert könyvelhet el Észak-Írország, ahol viszont a magyarországi kérelmek alig 15 százalékát kezelik. Itt 24 494 darab kérelmet adtak be, amely csupán 107 darabbal maradt el a tavaly azonos időszakban fogadottaktól.

A kérelmek beadásában komoly szerepet vállaló NAK tehát időben és jól megszervezte a folyamatokat, azaz megteremtődtek a gördülékeny egységeskérelem-beadás feltételei, amelynek első, meghatározó szakasza nemzetközi összehasonlításban is kiváló eredménnyel zárult. Ebben nélkülözhetetlen szerepe volt – ahogy az utóbbi években mindig – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkavállalóinak.


NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése