Mezőgazdasági termelés

Mit nevezünk mezőgazdasági öntözési célú kútnak?

Olyan felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, amely kizárólag mezőgazdasági művelés alatt álló terület mezőgazdasági vízszolgáltatását biztosítja.

 Melyik hatóság engedélyezi mezőgazdasági öntözési célú kutakat?

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) mezőgazdasági kutak hatósági munkacsoportja.

  • Telefonszám: +36 1 467 6700
  • E-mail címet használni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
  • Székhely1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
  • Levélcím: 1590 Budapest, Pf. 195

Milyen hosszú az ügyintézési határidő?

  • Meglévő kutak esetében: 60 nap
  • Új kutak esetében: 30 nap

 Minden mezőgazdasági öntözési célú kútra kell vízjogi engedélyt kérni?

Nem, bizonyos esetekben elég a kutat csak bejelenti.

Milyen esetben él a bejelentési lehetőség?

  1. ha nem érint védendő vízbázis

azaz a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, továbbá hatósági nyilvántartásban szereplő talaj vagy talajvíz szennyezéssel nem érintett területen,

  1. ha nem mélyebb, mint 50 méter

azaz a kút talpmélysége az 50 métert nem haladja meg, és az első vízzáró réteget nem éri el

  1. ha csak ’termelő’ területét öntözi,

azaz a kúthoz kapcsolódó öntözőrendszer kizárólag a létesítő, üzemeltető művelése alatt álló területek öntözését szolgálja

  1. ha vízmérővel felszerelik

azaz adatlapon bejelenti és kútvízmérő órával felszereli, az új kutak esetében a létesítés során a víz mennyiségének mérését biztosító digitális kútvízmérővel felszerelte

A bejelentés vonatkozik az engedély nélküli és az új kutakra is?

Igen, azonban az új kutak esetében az előzetes bejelentést követő jóváhagyás után létesíthető csak mezőgazdasági öntözési célú kút, és akkor, csak is akkor, ha mind a 4 feltétel együttesen teljesül. Ha a feltételek közül valamelyik nem teljesül, úgy vízjogi engedélyezési eljárást kell lefolytatni az NFK-nál.

A bejelentéshez készült bejelentő adatlap?

Igen, ezt rendelet szabályozza. Az adatlap innen érhető el: http://www.nak.hu/images/2021/ADATLAP_mezogazdasagi_ontozesi_celu_kut_bejelentesehez_nfk.docx

Kell mellékeltet csatolni az adatlaphoz?

Igen, a következőket:

  • meglévő kutak esetében a hitelesített vízmérő óra fotója és hitelesítési jegyzőkönyve
  • új kutak esetében egyszerűsített műszaki rajz a tervező aláírásával
  • talajvédelmi tervet pedig legkésőbb 10 éven belül kell elkészíteni és benyújtani

 Kell el eljárási díjat fizetni?

  • a bejelentés kötelezettsége alá eső öntözőkutak esetében az eljárás díjmentes

 Mit jelent a kútmoratórium és meddig tart?

A kútmoratórium az engedély nélküli kutak bírságmentesen történő legalizálását jelenti, melyről szóló kérelmet 2023. december 31-ig kell az illetékes vízügyi hatóságoknál előterjeszteni.

Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni, illetve hivatalos visszacsatolást és állásfoglalást a Nemzeti Földügyi Központ tud adni.

Vonatkozó jogszabályok:

  • a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény
  • a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet
  • a vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet
  • a vízügyi és a vízvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 13/2015. (III. 31.) BM rendelet

 

Tasnádi G.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám