Mezőgazdasági termelés

Újra gyümölcsültetvény-összeírásra kerül sor Magyarországon február 14. és április 16. között. A korábbi összeírásokhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktívan részt vett az előkészítő munkában, mivel kiemelten fontosnak tartja, hogy az ágazat fejlődését szolgálni hivatott stratégiák készítéséhez pontos helyzetfelmérés készüljön.


Az Európai Parlament és az Európa Tanács 1337/2011 EU rendeletének értelmében az Európai Unió tagállamainak ötévente kötelező gyümölcsültetvény-összeírást kell végrehajtaniuk. Ennek megfelelően az összeírásra ismét sor kerül Magyarországon is február 14. és április 16. között. Az összeírás lebonyolítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végzi.

Az összeírás az ország árutermelő gyümölcsöseire terjed ki. A korábbiakhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája: idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack-ültetvények mellett már a bodza-, a cseresznye-, a dió-, a meggy- és a szilvaültetvényeket is számba veszik. Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavalyi évben egységes területalapú támogatást (SAPS) igénylők nyilvántartása alapján választják ki a 2500 négyzetméter területű, vagy annál nagyobb árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gazdaságot érint.

A kérdőíveket online is ki lehet tölteni február 14. és 28. között, a www.emezo.ksh.hu weboldalon, az ehhez szükséges azonosítókat a KSH postai és elektronikus úton is kiküldi. Azokat a gyümölcstermelőket, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik majd fel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint az ültetvény-összeírás kiemelt jelentőségű feladat, hiszen a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és fejlődéséhez szükséges különböző időtávú stratégiák kidolgozásához. Ennek megfelelően a köztestület már az összeírást megelőző előkészítő munkában is aktívan részt vett. A kérdőívek kidolgozásánál a vezérelv a lényegre törő információszerzés mellett a gazdák legkisebb leterhelése volt. A kamara arra kéri a 2018. évi országos gyümölcsültetvény-összeírásban érintett tagjait, hogy a tavaszi munkák jelentette elfoglaltságaik mellett szánjanak időt a kérdőív pontos kitöltésére, ezzel is segítve az ágazat jelenlegi helyzetének felmérését, illetve részletesebb megismerését.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok