Mezőgazdasági termelés


Nagyobb sebességre kapcsol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Falugazdászainkon keresztül mostantól aktívan keressük azokat a gazdálkodókat, akiknek szükségük lehet segítségre.


A világ gyors ütemben változik körülöttünk és az agráriumban tevékenykedők is robbanásszerű fejlődést élnek át. Percenként 140 fővel gyarapodik a Föld lakossága, 2050-re a világ népessége eléri a kilencmilliárdot. Ennek következményeként tovább fog emelkedni az élelmiszerek iránti igény is.

Ezzel párhuzamosan a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárás, a folyamatosan szűkülő erőforrások mind inkább korlátozó tényezői lesznek az élelmiszer-termelésnek. A mostani közel 7 milliárd ember élelmiszer-szükségletét a Földön 1,6 milliárd hektár szántó- és ültetvényterület elégíti ki, ami legfeljebb 5 százalékkal növelhető. A bővülő igényekkel tehát fizikai adottságokban szűkülő lehetőségek állnak szemben. Az agráriumban dolgozóknak egyre többet és többet kell megtermelniük ugyanakkora területen, ehhez pedig innovatív technológiákra, naprakész tudásra van szükség.
A világ legnagyobb része elébe megy ezeknek a kihívásoknak. A világgazdaságban ugyanis jelentős, egyre gyorsuló ütemű technológiai változás zajlik, ami nem kerüli el az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőit sem. Elég csak a precíziós gazdálkodásra, az agrárinformatikára, a digitalizációra, a biotechnológiára gondolni. Emellett a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek várhatóan további lehetőségeket nyitnak meg, melyeket most még talán el sem tudunk képzelni (pl. robotizáció, önvezető traktorok, stb.).

Olyan versenyben vagyunk, amiben a világ minden gazdálkodója részt vesz. Tisztában kell lennünk a haladás irányával, ütemével és már most csatlakoznunk kell az élen járók táborához. Annak érdekében, hogy a versenyben megőrizhessük, de inkább javíthassuk pozícióinkat, élni kell az új információkkal és a modern technológia adta lehetőségekkel.
Felismertük és szükségszerű küldetésünknek, felelősségünknek tekintjük, hogy segítsük a gazdálkodókat, megismertessük velük a legújabb ismereteket, technológiákat, módszereket. Küldetésnyilatkozatunk is arra kötelez minket, hogy támogassuk tagjaink sikeres gazdálkodását, biztosítsuk nekik a naprakész információkat, képviseljük az érdekeiket és ösztönözzük az együttműködést az agráriumban.
Falugazdászaink komoly segítséget nyújtanak azoknak, akik megkeresnek minket: az adminisztrációs terhek enyhítése és a szakmai tájékoztatások mellett jelentős, közel 1000 milliárd forint az az összeg, amihez az elmúlt években a gazdálkodók a falugazdász-hálózaton keresztül hozzájutottak.

A gazdálkodók támogatása, egyúttal a küldetésünk teljesítése érdekében új útra lépünk: mi is kezdeményezni fogunk! A falugazdászok révén megkeressük azokat a gazdálkodókat is, akik nem jönnek be hozzánk, de lehet, hogy szükségük van új szakmai ismeretekre. Mindenkit szeretnénk támogatni azokon a területeken, amelyen a legnagyobb igénye van rá.
Van, akinek információra van szüksége, van, akinek támogatásra, forrásra, van, akit bátorítani kell, van, akit képezni. Van, akinek szolgáltatásokat tudunk javasolni, amivel megtakaríthat, fejleszthet. Vannak, akiknek a problémáját akár a jogalkotásig is el tudjuk vinni. Van, akit kapcsolatokkal tudunk segíteni: összekötjük más, hasonlóan érdeklődő gazdálkodóval, vagy éppen egy olyan céggel, aki vásárlója vagy beszállítója lehet.

Ennek a szükségszerű szemléletváltásnak az első lépcsője egy széleskörű és proaktív tájékoztató kamarai kampány 2018 novemberétől 2019 februárjáig, amit majd számos hasonló követ. Az őszi munkák utáni időszakot arra használjuk, hogy aktuális pályázatokkal, tájékoztatásokkal keressük meg és segítsük a magyar gazdákat.

A teljesség igénye nélkül kiemeltünk alább pár területet, ami sokakat érinthet, és amikben a falugazdászok segítségre lehetnek:

- Élelmiszer-feldolgozás – vissza nem térítendő támogatás a mezőgazdasági termékek értéknövelésére és a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztések megvalósítására a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című pályázati felhívás keretében.

- Ökológiai gazdálkodás – vissza nem térítendő támogatás a környezet megóvása, a termelők és a fogyasztók egészségének védelme, valamint a biológiai sokféleség fenntartása, növelése érdekében az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című pályázat keretében.

- Tájékoztatás a NAK folyamatban lévő törvény módosításairól – magyar tulajdonban tartjuk a termőföldet és javítjuk a tagjaink jövedelmezőségét.

- Az agrárkárenyhítés aktualitásai – 2018. november 1-től november 30-áig nyújthatók be a Kárenyhítő juttatás iránti kérelmek. A gazdák akár a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedően is kaphatnak kárenyhítést.

- Vízjogi engedélyezés – a NAK kezdeményezésre változhatnak az engedély nélkül kutak engedélyezésére vonatkozó szabályok. Ezek jelenleg 2018. december 31-ig engedélyezhetőek bírságmentesen, azonban ezt a dátumot a tervezett törvénymódosítás 2020. december 31-ig meghosszabbítaná.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám