A jótékony hatású növény a kora tavasz egyik legjellegzetesebb növénye. Az egészségünk megóvása érdekében ne vásároljunk jelöletlen termékeket, alkalmi árusoktól.
A medvehagyma friss, finom zamata miatt, könnyedén beleépíthető a mindennapi étkezésünkbe, hiszen felhasználási skáláját tekintve sokféleképpen hasznosíthatjuk, mint például frissen, levesként, főzelékként, vagy akár fűszerként is találkozhatunk vele. A széles étrendi felhasználhatóság mellett, számos gyógyhatással is bír, többek között kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, enyhíti a szédülést, fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és vért.
Kedvező hatásainak köszönhetően sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága a medvehagyma gyűjtése. A gyűjtésre vonatkozóan fontos néhány alapszabály betartása. Ha a növényt saját fogyasztásra gyűjtjük, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségig lehetséges, kizárólag azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A kereskedelmi célú gyűjtésre engedély kiváltása szükséges, amit a magánterület tulajdonosa, illetve az állami erdő esetében a területet kezelő erdészet állít ki. Az értékesítésre jelölési kötelezettség vonatkozik, amely alapján a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Ezen adatok feltüntetésének elhagyásával az árult termék, illegálisnak tekinthető.
Felhívjuk minden medvehagyma-kedvelő figyelmét, hogy akár saját részre, akár kereskedelmi céllal gyűjtik, tanácsos azt a szezon kezdésére időzíteni, mivel később a gyöngyvirág kibújását követően, levelei könnyen összetéveszthetőek a hasonló küllemű, ám mérgező növénnyel. Fő megkülönböztető jele, a levél megdörzsölésével érezhető hagymaszag, a medvehagyma esetében.
Az egészségünk megóvása érdekében ne vásároljunk jelöletlen termékeket, alkalmi árusoktól, felhasználás előtt pedig mindenféle gyűjtésből származó medvehagymát alaposan mossunk meg.
(NAK/Szász Imola)