Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. május 23. és június 5. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

Az időjárás szinte ismételte önmagát, hiszen az elmúlt két hétben ismét több front követte egymást. Az érkező hidegfrontok és a kialakuló heves zivatarok, szupercellás zivatarok nem csak hazánkat érintették, hanem Európa szerte jelentős károkat okoztak, sok esetben a lehulló jég miatt is. Ezzel szemben a hazánkban kialakuló „normál” (nem szupercellás zivatarok) zivatarok esetében, a jégkármérséklő rendszer üzemeltetésének is köszönhetően csak kisebb méretű jég hullott. A vizsgált időszak alatt az időjárás 10 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma május 23. és június 5. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban május 23. és június 5. között

 

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján május 23. és június 5. között

 

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján május 23. és június 5. között

 

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

 

Heves zivatarok érték el Horvátországot (5. kép), Szlovéniát az késő délutáni, esti órákban június 2-án. A heves zivatarok Stájerországban indultak be, majd Szlovéniát is szupercellák szelték át, melyeket több helyen kiadós felhőszakadás, jégeső kísért.

 

5. kép: Heves zivatarok Horvátországban (2022.06.02.)

 

Egy (hullámzó) hidegfront következtében több országban heves zivatarok, szupercellás zivatarok okoztak hatalmas károkat, melyeket felhőszakadás nagyméretű jégdarabok kísértek június 4-én. Franciaország középső és délnyugati területein indultak be a heves zivatarok, szupercellák, melyekhez károkozó jégeső is társult, néhol teniszlabda nagyságú jégszemek tetőket, szélvédőket törtek be (6. kép). A környező országokban Ausztriában (7. kép) és Csehországban (8. kép) is nagyméretű jégdarabok kísérték a heves zivatarokat.

6. kép: Franciaország (2022.06.04.)

 

7. kép: Ausztria(2022.06.04.)

 

8. kép: Csehország (2022.06.04.)

 

Hazánkba június 4-én késő délutántól Vas és Zala megyébe érkezett be néhány szupercella Ausztria felől.  Az egyik ilyen szupercella Körmend és Zalaegerszeg térségébe érkezett jégesővel kísérve (9. kép). Az ilyen típusú, határainkon túlról érkező szupercellás zivatarok veszélyességét, sajnos csak minimálisan tudjuk csökkenteni a jégkármérséklő rendszerrel.

9. kép: Körmend, Zalaegerszeg környéke (2022.06.04.)

 

Aznap az esti órákban határainkon túlról érkező, Szombathely térséget is elérő heves, jeges paramétereket mutató zivatarcellából, cseresznye méretű jég hullott. Egy másik jégveszélyes zivatarcella, szintén a késő esti órákban Veszprémet is elérte, azonban a jégkármérséklő rendszer védekezésnek köszönhetően „csupán” borsó nagyságú jég érte el a talajt.

 

 

Korábban, május 25-én is szupercellák okoztak jégesőt Magyarországon. Határainkon túl ekkor is jóval nagyobb károk keletkeztek, mint hazánkban, néhol autók szélvédőit törte be a jég: https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/104569-a-jegkarmerseklo-rendszernek-koszonhetoen-kisebb-kart-okoztak-a-tegnapi-viharok-hazankban-mint-a-szomszedos-orszagokban

Június 5-én hasonló időjárási helyzet során, a hazánkon is átvonuló hidegfront hatására a környező országokban, Ausztriában (10. kép), Szlovéniában (11. kép), Olaszországban (12. kép) és Szerbiában (13. kép) nagy mennyiségű és méretű jégdarabok hullottak.

10. kép: Ausztria (2022.06.05.)

 

11. kép: Szlovénia (2022.06.05.)

 

12. kép: Olaszország (2022.06.05.)

 

13. kép: Szerbia (2022.06.05.)

 

Hazánkban, a Győrtől egészen a déli határig nyúló zivatarlánc alakult ki, amiből meglehetősen gyorsan, szinte egy óra alatt több mint 200 km hosszan elnyúló zivatarlánc alakult ki a déli határig.

Május 23. és június 5. között 213 530 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (14. kép).

 

JÉGBEJELENTÉSEK

 

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/hirek/szupercella-erte-el-sopront-(video)

https://www.idokep.hu/hirek/szupercellak-csaptak-le-az-alpokaljara

https://www.idokep.hu/hirek/nagyot-szolt-az-ejjeli-musor

https://www.idokep.hu/hirek/a-hidegfront-merlege:-jegveres-es-fakidolesek

https://www.idokep.hu/hirek/igy-tomboltak-a-szerdai-szupercellak

https://www.idokep.hu/hirek/a-legtobb-haz-tetejet-beszakitotta-a-szerdai-jeg-kiskorpadon

https://www.idokep.hu/hirek/igy-erkeztek-meg-az-esti-zivatarok-a-dunantulra

https://www.idokep.hu/hirek/tetoket-szelvedoket-tort-be-a-jegeso-bulgariaban

https://www.idokep.hu/hirek/szupercella-hozott-jeget-nyugatra

https://www.idokep.hu/hirek/a-kormendi-szupercella-madartavlatbol

https://www.idokep.hu/hirek/meretes-jegszemek-franciaorszagban

https://www.idokep.hu/hirek/tobb-mint-200-km-hosszu-zivatarlanc-alakult-ki

https://www.facebook.com/Meteobalkans/

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/nevrijeme-pogodilo-sjever-hrvatske-padala-i-tuca-velicine-narance-7575539

https://gpmaljevac.com/video-katastrofalna-tuca-pogodila-nas-region-led-velicine-teniskih-loptica-unistavao-je-sve-pred-sobom/

https://www.heute.at/s/unwetter-mit-7-zentimeter-hagel-wuetet-in-oesterreich-100209041

140 km/h-Sturm, XL-Hagel – so fegte "Maya" über Österreich - Österreich | heute.at

https://kurier.at/chronik/oesterreich/nach-sonnentag-bringt-tief-maya-heute-heftige-unwetter/402032291

https://www.wetter.at/wetter/oesterreich-wetter/mega-hagel-geschoss-im-bezirk-kufstein/521158133

https://www.heute.at/s/140-kmh-sturm-xl-hagel-so-fegte-maya-ueber-oesterreich-100210784

SWE Report & Discuss | Bulgaria 29.05 | Facebook

Tetőket, szélvédőket tört be a jégeső Bulgáriában (idokep.hu)

Néhol 70 centi vastagon állt a jég a heves zivatarok után Horvátországban (idokep.hu)

https://www.facebook.com/UnwetterFreaks

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám