Élelmiszeripar

Lezárult a társadalmi véleményezés, megjelent a felhatalmazáson alapuló rendelet. 

2021. április 14- május 12-ig lehetett hozzászólni a tervezethez a Bizottság honlapján. A szeszes italok meghatározásáról, leírásáról szóló 2019/787 EU rendelet alapvető célja volt, hogy kizárja, hogy adott szeszes italok elnevezéseit lehessen használni a likőröktől eltérő szeszes italok leírásában, minek eredményeként az „utalások” használata a szeszes italoktól eltérő élelmiszerekre és likőrökre korlátozódott. Az adott szabály problémát okozott, mivel vannak olyan termékek, amelyek esetén ez hagyományos gyakorlatnak számít, így fontos volt, hogy módosítsák az eredeti jogszabályt, és kivételeket fogalmazzanak meg.

A jelenlegi felhatalmazáson alapuló rendelet megfogalmazza azokat az eseteket, amikor valamely szeszesital-kategória előírt nevére, vagy egy szeszes italra vonatkozó földrajzi jelzésre való utalás szerepelhet más szeszes ital leírásában, megjelenítésén és jelölésén, egyúttal rendelkezik az „utalás” fogalom (2019/787 EU rendelet 3. cikk 3. pont) kiigazításáról. A módosításokat 2021. május 25-től kell alkalmazni, miközben az áttérésre átmeneti időszakot tartanak fenn, hogy a 2022 december 31. előtt a 716/2013/EU végrehajtási rendeletnek megfelelően felcímkézett szeszes italok forgalomba hozatala újracímkézés nélkül is folytatódhasson. 

A jogszabály kitér arra, hogy a szeszes ital valamely más szeszes itallal való összekeverésével előállított szeszes ital keveréknek minősül, ezért ilyen esetben azt nem lehet az „utalásokra” vonatkozó jelölési rendelkezések szerint jelölni. A szabály a fogyasztók által már ismert, hagyományos termékjelölések megtartása érdekében kivételeket fogalmaz meg azon túl, hogy a likőrök jelölésén szerepelhetnek más szeszes italok megnevezései. Ez a további két eset az, amikor az adott szeszes ital egyedüli alkoholos összetevője az „utalásban” szereplő szeszes ital, valamint, ha a szeszes ital hordójában korábban más szeszes italt érleltek. Ezek nem minősülnek keveréknek, és a hagyományos gyártási módszerekre való tekintettel a Bizottság kiemeli, hogy a megfelelő jelölés által a fogyasztó fontos és hasznos információhoz jut a megvásárolni kívánt termékről. 

felhatalmazáson alapuló rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba, a rendelkezéseket pedig 2021. május 25-től kell alkalmazni. 

 

(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei