Gabona- és édességipar

Csak magas minőségű bioélelmiszereket lehet majd piacra dobni az EU-ban az Európai Parlament által ma elfogadott szabályok nyomán.


A bioélelmiszerek és címkézésük új rendszerével kapcsolatos, az EP és a tagállamok közötti tavaly júniusban létrejött megállapodást szentesítette ma 466 szavazattal 124 ellenében 50 tartózkodás mellett a parlament.

Az elfogadott rendelkezés alapján a termelési lánc minden pontját évente legalább egyszer ellenőrizni kell. Továbbá az importáruknak mindenben meg kell felelniük az EU-s szabványoknak. Lehetséges lesz egyszerre hagyományos és biotermékeket előállítani, ha jól elkülönítik a kettőt egymástól. A kistermelőknek pedig lehetőségük nyílik arra, hogy csoportos tanúsítványt szerezzenek. A termelőknek, ha nem akarják elveszíteni a biominősítést, új megelőző intézkedések révén kell gondoskodniuk arról, hogy áruikba ne kerüljön kémiai növényvédő szer vagy műtrágya.
– Az új jogszabály világosabb és stabilabb szabályokat kínál a fogyasztók és termelők számára, javítja az élelmiszerek minőségét és megerősíti a bioélelmiszerek piacát – mondta Martin Häusling német EP-képviselő.

Az elfogadott szöveget az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt 2021. január elsején életbe lép. Négy évvel később pedig az Európai Bizottság megvizsgálja, mennyire hatékony a szennyezés elleni védelem és szükség szerint módosíthat a jogszabályon.


(forrás: EP)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ