Hús-, baromfiipar

A nemzeti parki termékeket népszerűsítő szakmai tanácskozást rendeztek pénteken. Mint kiderült, jelenleg 205 gazdálkodó 925 terméke rendelkezik védjeggyel, számuk pedig folyamatosan nő.


A 2010-ben indított nemzeti parki termék védjegyrendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A nemzeti parkok komolyan veszik a védjegyrendszert, a termelők pedig tesznek azért, hogy méltók maradjanak a címre – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára január 26-án, a nemzeti parki termékeket népszerűsítő körút pécsi állomásán. Fontosnak nevezte, hogy a nemzeti parki termékek megjelenítsék egy védett terület, tájegység fő karakterét. Az FM és a Természetes Ízeket Előállítók Közössége által szervezett tanácskozáson V. Németh Zsolt úgy vélekedett, hogy a nemzeti parki termékek elősegítik a helyi termelők és a vevők közötti bizalom kialakulását, és egyben a természetvédelem ügyét is szolgálják.

Rácz András, az FM környezetügyért felelős helyettes államtitkára a szakmai találkozón kiemelte, hogy a tíz magyar nemzeti parki területen jelenleg 205 gazdálkodó 925 terméke rendelkezik védjeggyel, számuk pedig folyamatosan nő. A termékek között szalámikat, kolbászokat, mézeket, lekvárokat, pálinkákat, borokat, söröket, sajtokat, valamint szálláshelyeket és ökoturisztikai attrakciókat is felsorolt a politikus. A védjegyrendszer céljáról szólva kifejtette: az országos programmá bővült kezdeményezéssel a nemzeti parkok védett területein gazdálkodókat próbálják segíteni, termékeik megbecsülését növelni és piaci lehetőségeiket bővíteni. A védjegy jogosultjává – a természetes személyektől egészen a nagy agrárvállalkozásokig – olyan szereplők válhatnak, akik tevékenységüket védett természeti területen vagy Natura 2000 területen végzik. Ugyancsak feltétel, hogy az előállított termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek, és ne tartalmazzanak táj- vagy termőhely-idegen növényi és állati származékokat.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy működési területükön jelenleg tíznél több termelő mintegy 40 védjeggyel ellátott terméket állít elő.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ