Szesz-, bor-, söripar

A földrajzi árujelzők használatával a termelők jövedelme, és az általuk előállított termékek hozzáadott értéke is növekedhet, ezek a legmarkánsabb céljai a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Programjának – mondta Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen.


Az agrártárca helyettes államtitkára az Eredetvédelmi Országjárás első állomásán április 13-án hangsúlyozta: az Alaptörvény is rögzíti, hogy a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelyek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Gál Péter kiemelte: a földrajzi árujelzők nem egyszerűen származást jelölnek, hanem megtestesítik a termékben rejlő emberi tényezőt, a termelési kultúrát és a termékek előállításában közreműködő közösséget is.
– A piaci versenyben az alacsony minőségű termékek kiszorítják a piacról a magas minőségűeket. A homogén termékekkel szemben a földrajzi árujelző megkülönböztetést biztosít, ezáltal hozzájárul a termék többletértének árban való elismeréséhez. Ugyanakkor egy földrajzi árujelző csak akkor lehet hiteles, ha az üzenete egyértelmű, vagyis a termékek minőségi szintje és a karaktere átgondoltan jelenik meg a szabályozásban – mondta.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a földrajzi árujelzővel ellátott termékek vonzóak lehetnek, ám nem megfelelő használatukkal hírnevük veszíthet értékéből, a fogyasztók körében pedig csökkenhet népszerűségük. A földrajzi árujelzők használatának szabályai meghatározásakor a hosszú távú érdekeket kell érvényesíteni a rövid távúakkal szemben.
– Ezért fontos az is, hogy a vásárlók minél szélesebb körű információt kapjanak az egyedi, jó minőségű termékről, mert csak így érvényesíthető a piaci előny, a magasabb ár. A földrajzi árujelzők erre hívják fel a vevők figyelmét – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az FM Eredetvédelmi Programjának célja az uniós eredetvédelmi oltalom alatt álló termékek számának növelése és a meglevő földrajzi árujelzőkben lévő lehetőségek jobb kihasználása, a magasabb termelői jövedelem biztosítása, valamint a termékek hozzáadott értékének növelése, illetve a termelési kultúra és a hagyományok ápolása.
Az eredetvédelmi fórumsorozattal az agrártárca bemutatja közérthetően az agrárgazdaság szereplői számára az eredetvédelmi oltalomban rejlő jogi és marketing lehetőségeket, amelyek a piaci érvényesülést elősegíthetik.

Az Eredetvédelmi Országjárás első állomásán borászati témákat tekintettek át az előadók.

 


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ