Megjelent a Bizottság (EU) 2022/1364 rendelete az 1881/2006/EK rendeletnek az egyes élelmiszerekben előforduló hidrogén-cianid felső határértékei tekintetében történő módosításáról.
Az 1881/2006/EK bizottsági rendelet felső határértékeket állapít meg az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagokra, többek között a hidrogén-cianidra felső határértékeire vonatkozóan.
A 20 μg cianid/testtömegkilogramm akut referenciadózis (ARfD) nem fejt ki akut káros hatást. Egyes, cianogén-glikozidokat nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszerek, például a lenmag, a mandula és a kasszava/ manióka fogyasztásával előfordulhat a cianidra vonatkozó ARfD túllépése. Ezért ezen élelmiszerekre helyénvaló meghatározni a hidrogén-cianid felső határértékeit, beleértve a cianogén-glikozidokban kötött hidrogén-cianidot is. Az őrölt lenmag önmagában történő fogyasztásakor nagyobb a hidrogén-cianid biológiai hasznosíthatósága és az emberi expozíció szintje, mint az egész lenmag fogyasztásakor vagy hőkezelt termék esetében. Ezért helyénvaló szigorúbb szinteket megállapítani az olyan egész lenmagra vonatkozóan, amelyet a fogyasztó fogyasztás előtt megőrölhet és a végső fogyasztó számára forgalomba hozott olyan őrölt lenmagra, amelyet nyersen történő fogyasztásra szánnak.
Az 1881/2006/EK rendelet melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul.
A mellékletben felsorolt, 2023. január 1-je előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejükig forgalomban maradhatnak.
A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. augusztus 4.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK/Szőke Rita