Környezetgazdálkodás

Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG2021) és az ökológiai gazdálkodás (ÖKO2021) támogatásai a Vidékfejlesztési Program (VP) legfajsúlyosabb támogatásai közé tartoznak, így az Agrárminisztérium (AM) 2021-ben – a gazdálkodói érdekek és a fenntarthatósági célok további megvalósulása érdekében – az intézkedések folytatásáról döntött 3 éves ciklus megnyitásával.

Az új AKG és ÖKO felhívások meghirdetése során kiemelt cél volt, hogy minél több gazdálkodó tudjon élni ezen támogatási lehetőségekkel, minél nagyobb területen és minél több ágazatban valósuljon meg a természet- és környezetkímélő gazdálkodás. Prioritást élvezett a támogatási kérelmek mielőbbi elbírálása, amely a feszített ütemezésnek köszönhetően megtörtént.

Az alábbiakban a kérelmek és döntések alapján elért számokat ismertetjük az AM 2022. június 10-ei tájékoztatásának megfelelően.

2021-ben megnyílt támogatási kérelem benyújtásának időszakában VP AKG 2021 pályázatra 17 610 kérelem érkezett. Fenti időpontig 16 991 kérelem került pozitív elbírálásra, mely összesen mintegy 1 215 980,7 ha-t fed le (A rendelkezésre álló forrás 412,177 milliárd forint a 3 éves kötelezettségvállalási időszakra 365 Ft/euró árfolyammal számolva.).

Az adatokból láthatjuk, hogy a kérelmet benyújtók 96,5 %-a támogatott lett. A támogatottak számában több, mint 25 %-os növekedés figyelhető meg az előző időszak (2016-2021) AKG programjaihoz képest.

Területi növekmény tekintetében a támogatott terület nagysága kétszeresére emelkedett a korábbi AKG programokhoz képest. 2021-ben 563 856 ha után igényeltek AKG kifizetést a gazdálkodók.

Legnagyobb arányban (65 %-ban) a szántó művelési ágú területek részesültek a forrásból. 2022-2024 közötti időszakban évente 951 472 ha nagyságú szántóterület után igényelhető az AKG2021 kifizetés 9 614 gazdálkodó részéről. A magas környezeti hozzáadott értéket jelentő Magas Természeti Értékű Területek (MTÉT) illetve a Vízvédelmi szántó előíráscsomagok által lefedett szántóterület az igényléseknek megfelelően 57 228 ha, melyre összesen 25,7 milliárd Ft támogatás fordítható.

Gyepek vonatkozásában 3 680 gazdálkodó 197 178 ha-ra kérte és kapta meg az AKG2021 támogatást 2022 és 2024 között, mintegy 73,5 milliárd Ft értékben. A támogatott gyepterületek több, mint fele (107 146,3 ha 54,3 %) Magas Természeti Értékű Terület, amelyek esetén különösen fontos, hogy a gazdálkodók környezetbarát módon folytassák a gazdálkodásukat. Ezen belül legnépszerűbbek a Túzok és az Alföldi madárvédelmi előíráscsoportok voltak.

Az ültetvények 2022-2024 között közel 68,8 milliárd Ft támogatásban részesülnek. Az intézkedésbe vont ültetvények nagysága meghaladja a 65 ezer hektárt, míg a támogatott gazdálkodók száma 6 872. A támogatott ültetvények több, mint fele (36 886,2 ha 56,1 %) szőlő ültetvény, ahol a gazdálkodói létszám 3 786.

Fentiek is jelzik, hogy gyakorlatilag, aki úgy döntött, hogy kicsit a környezeti elemek védelmére – benne talajának megóvására – is fókuszál az elkövetkező 3 évben, az megkaphatta hozzá a kellő támogatást. Már csak a teljesítéseken múlik a várt kifizetés.

Forrás:AM

NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám