Értelmileg sérült emberek főzőversenyéhez járult hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete, illetve charolais-tenyésztők számára szakmai napot is rendezett.
Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye Kecskeméten 13. alkalommal rendezte meg az értelmi sérültek részére megtartott hagyományos főzőversenyt, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete is támogatott. Kezdetben csak városi intézményeket hívtak meg erre a programra, de a nagy sikerre való tekintettel a következő években megyei intézményeket is vártak.
Az igazgatóság célja, hogy ellátottjaik számára szükségleteiknek megfelelő, személyre szabott szolgáltatásokat nyújtson, melynek során figyelembe veszik és tiszteletben tartják életkorukat, egészségi állapotukat, képességeiket. A 2018. szeptember 28-i főzőverseny lehetőséget adott arra, hogy kipróbálják önmagukat a főzés, terítés területén is. Előzetesen a tagoknak lehetőségük volt arra, hogy felkészüljenek a versenyre.
A megnyitót követően bemutatták a csapatokat, ismertették a szabályokat, feladatokat, továbbá kijelölték a zsűrit. Az alapanyagokból a meghívóban ismertetett ételt kellett elkészíteni és az asztalokon megfelelően szervírozni. A nézőket is aktívan bevonták a programba, készítettek számukra teszt feladatokat főzési ismeretekből, amit a verseny végén értékeltek. Az elkészült ételeket a csapatok közösen (egymást és a látogatókat is megkínálták) fogyasztották el. A versenyt élőzenés táncest zárta.
Középpontban a húsmarha
2018. október 3-án regionális szakmai napot tartottak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete, a Charolais Farm Kft. és a Néma Kft. közös szervezésében Akasztón. Közel 130 fő vett részt az eseményen, Kanadából és Olaszországból is érkeztek látogatók. A fórum célja volt, hogy az érdeklődőket tájékoztassák a charolais-tenyésztést érintő aktuális információkról.
A rendezvényt Bujdosó Márton, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesület elnöke nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Gubán Gyula, a kamara megyei szervezetének alelnöke. Utóbbi kiemelte, a szakmai nap kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők és az előadók tapasztalataik egymás közti megosztásával hozzájáruljanak a lehetőségeik bővítéséhez.
Az előadások sorát Polai László, az Agrárminisztérium beruházási osztályának vezetője nyitotta. Átfogóan beszélt a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól, így többek között megemlítette az élelmiszer-feldolgozás lehetőségeit. Dr. Domokos Zoltán, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője bemutatta a szervezet működését és a tenyésztési program várható változásait.
Ezt követően Panda György, a megyei kormányhivatal tenyésztési felügyelője beszélt a húsmarhatenyésztők adminisztrációs kötelezettségeinek fontos elemeiről, Porkert Krisztián a „Tehén programról”, Paczolay Gábor az UBM, Vajda György a Beuker aktualitásairól adott tájékoztatást. A délután folyamán az érdeklődőknek alkalmuk volt először a Charolais Farm Kft., majd a Néma Kft. tenyészetét meglátogatni.
(nak.hu)