NAK portál

Biztosítsa növényeit velünk!
hirdetés

Az erdők földhasználatának szabályozása egy fokkal még bonyolultabb, mint az egyszerűnek ugyancsak nem mondható mezőgazdasági földhasználaté. Nem csoda, hogy a jogszabályok útvesztőjében a hatóságok is akadozva igazodnak el, illetve hogy a zavarosban időről-időre rosszindulatú „halászok” is felbukkanhatnak. Az alábbiakban ismertetett, az ország több térségében alkalmazott…

A „European Livestock Voice (Meatthefacts)” néven indított kampányban elsőként néhány húsmarhatenyésztést és a marhahúsfogyasztást övező tévhitet veszünk sorra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei szervezete 2019. december 9-én tartotta az évzáró megyei küldöttgyűlését.

 • Az elmúlt egy esztendőben sokat finomodott a NAK őstermelői tevékenységet és az ezt érintő adózást átalakító javaslata. Egyedül még a családi mezőgazdasági vállalkozási formán kell csiszolni. Viszont ha 2020 elején…

 • A NAK ügyfélszolgálati irodái országszerte 2019. december 13-án 12:00-ig tartanak nyitva. Ezen a napon 11:00 órától a budapesti (TISZ) ügyfélszolgálati iroda zárva tart. 2019. december 14-én, valamint december 23-a és…

 • Ma lezajlott Brüsszelben, az Európai Unió központjában az a flashmob, amelyet az európai agrár-érdekképviseleti és állattenyésztő szervezetek tartottak a „European Livestock Voice (Meatthefacts)” néven indított kampány részeként.

 • A mezőgazdaságban nőtt, a feldolgozóiparban csökkent a feketefoglalkoztatás aránya az idei háromnegyedéves adatok szerint 2018 azonos időszakához képest – áll a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentésében.

 • A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közzétette a 2018-2019 közötti egyéves vetőmagszaporítási és -forgalmazási adatokat. Eszerint a fémzárolt vetőmagok mennyisége csökkent. A gazdák pedig szívesebben választanak külföldi nemesítésű fajtákat.

 • A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest. A gabonafélék, az élő állatok és a burgonya kivételével a mezőgazdasági termékek termelése stagnált…

 • A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat.

 • A juh- és kecskehús fogyasztásának ösztönzését tűzte ki célul a „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány, amelyet 2019. december 11-én indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség. A szervezők…

 • Terjednek a funkcionális édesipari termékek, egyre több a különleges ízvilágú édesség. Ugyanakkor a az édességgyártás egyik fontos alapanyaga, a kakaó 2050-re teljesen eltűnhet az éghajlatváltozás következtében.

 • Az Európai Unió új, identitás-meghatározó politikája az Európai Zöld Megállapodás, amelynek egyik kulcseleme – a mezőgazdasági termelést is befolyásoló – „a termelőtől a fogyasztóig” nevű programelem.

 • Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a kormányzó Konzervatív Párt az előrejelzésekből következtethetően erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választáson a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitelére. A kiválás határnapja 2020. január 31. Az EB nyitott a további tárgyalásra.

 • Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően péntek hajnalban. Az EU 2021-27-es büdzséjéről nem született megállapodás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatósága gazdafórumot tart 2019. december 19-én, Pécsett.

A  Nemzeti  Agrárgazdasági  Kamara  a X.  Dánszentmiklósi  Téli Fesztivál és Alma Étkek főzőversenye keretében tájékoztató gazdafórumot tart 2019. december 14-én.

 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésének köszönhetően megváltozott a támogatások számviteli nyilvántartásával foglalkozó jogszabály.

 • Minden év tartogat váratlan időjárási anomáliát, amit a legnaprakészebb és legtudatosabb termelő sem tud kivédeni, vagy megakadályozni. Az időjárási körülmények befolyásolására nincs lehetőség, viszont a termelők anyagi biztonságuk kockáztatása nélkül, egy láthatatlan védőhálóval boríthatják be gazdaságukat, annak érdekében, hogy a…

 • Erdőgazdálkodók figyelem! 2019. december 3-án a Szechenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP5-8.6.2-16 kódszámú „Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek” (fiatal erdők ápolása) elnevezésű támogatás.

 • Megjelent a REL-hez kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén című pályázati felhívás. A felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a REL együttműködési csoportokban résztvevő mezőgazdasági termelők számára élelmiszer-előállításhoz és borászathoz kapcsolódó beruházások végrehajtására.

 • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal további egy évvel meghosszabbította az afrikai sertéspestissel (ASP) kapcsolatos online járványvédelmi képzést.

2019. decemberében időszakosan több megyében is zárva lesznek egyes ügyfélszolgálati, falugazdász, illetve TISZ-irodák. A helyszínek és az időpontok folyamatosan frissülnek.

A NAK ügyfélszolgálati irodái országszerte 2019. december 13-án 12:00-ig tartanak nyitva. Ezen a napon 11:00 órától a budapesti (TISZ) ügyfélszolgálati iroda zárva tart. 2019. december 14-én, valamint december 23-a és 31-e között zárva tart valamennyi ügyfélszolgálati iroda. Megértésüket köszönjük.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-1-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei