NAK portál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara továbbra is várja a kiállítók jelentkezését saját szervezésű rendezvényére, a 2018. május 25-27. között tartandó nagy hagyományú Pápai Agrárexpóra.

2018-ban minden eddiginél több, immár 44 jogcímre, intézkedésre lehet forrást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni az egységes kérelem keretében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezete „Öko-logikus gazdálkodás, aktuális kérdések az agrárgazdaságban” címmel szakmai rendezvényt tart 2018. május 4-én, Hajdúnánáson.

  • A 2018/2019-es gazdasági évi globális búzatermésről szóló első előrejelzések szerint az Európai Unióban és Oroszországban csökkenhet a termelés. A hazai búzatáblák nagy része jó állapotban van.

  • A hét második felében folytatódik az átlagosnál melegebb, napos, száraz időjárás. A napközben megélénkülő szél zavarhatja a permetezést. A belvízzel elöntött területek további csökkenésére, a talaj száradására lehet számítani – áll az OMSZ hétközi agrometeorológiai előrejelzésében.

  • Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya közzétette a munkaügyi hatóság teljes, a 2017-es ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentését. Ebből kiderül, hogy a feketefoglalkoztatás továbbra is „divat” a mezőgazdaságban.

  • 2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó széndioxid-kibocsátást 30 százalékkal kell csökkenteni, amiben az erdősítés kulcsszerepet játszik. Ezek a céljai annak a két jogszabálynak, amelyeket ma fogadott el az EP.

  • 2018. április 15-től már csak az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (EKR) keresztül lehet közbeszerzési eljárásokat lebonyolítani, ezzel megszűnik a közbeszerzések papíralapú ügyintézése. Ez VP-s projektekben érintett agrárvállalkozásoknak is fontos információ.

  • Csökkenteni kellene az adónemek számát, nincs szükség az iparűzési adóra – többek között ilyen javaslatokat fogalmaztak meg a Világgazdaság által megkérdezett adószakértők.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tartályosgáz-felhasználásban érdekelt tagjai számára szolgáltatót ajánl a 2018/2019. gázévi energiaköltségek csökkentése és a szolgáltatás minőségnövelése céljából. A tagi igények megismeréséhez egyszerűsített felmérés indul.

Azok a kamarai tagok, akik élni kívánnak a kormány által biztosított napelemfarm-létesítési lehetőséggel, előzetes igényeiket a NAK megyei igazgatóságainál jelezhetik.

A Magyar Országos Állatorvos Egyesület aktívan részt kíván venni az állategészségügy problémáinak megoldásában. Elsőként az állatorvoshiányon, az egyetemi hallgatók, végzősök és az esetleges munkáltatók közötti elégtelen információáramlás problémáján segít.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Magyar Agrárközgazdasági Egyesület, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „A KAP 2020 után: mit tartogat a jövő Magyarország számára?” címmel szakmai rendezvényt szervez.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. márciusától folytatja munkavédelmi fórumsorozatát. A helyszínekről folyamatosan adunk tájékoztatást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez év tavaszán-nyarán folytatja „Tanuljunk együtt!” programsorozatát, amelyre már jelentkezni lehet. Ezúttal a savas és oltós alvasztású tejtermék-gyártás a téma.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a kamarai tagok számára lehetőséget biztosít a stockholmi élelmiszeripari kiállítás megtekintésére.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és az AGMEMOD Konzorcium – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogató közreműködésével – rendezi meg a Közép- és Kelet-Európa agrárpiaci kilátásait áttekintő nemzetközi konferenciáját 2018. május 15-16-án.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok