NAK portál

2018. február 20-21-én már negyedik alkalommal kerül sor az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum szervezésében a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tendert indít. A tagi igények megismeréséhez, a pályázati feltételeinek kialakításához energetikai felmérés is kezdődött.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, nonprofit cége közreműködésével, tanácsokkal segíti azokat a tagjait, akik területükön – a kormány által támogatott – napelemes beruházást kívánnak létesíteni.

  • A magyar mezőgazdaság digitalizációjának megvannak az alapjai, az ágazat kész az átállásra – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Prega Science 2018 elnevezésű szakmai konferencia megnyitóján.

  • Élősúlyban és egyedszámban is csökkent a hazai baromfiállomány a tavalyi vész következtében. A terméktanács erre az évre bővülést vár. Ugyanakkor a termelők járványvédelmi ismereteinek bővítésére is törekednek.

  • A vadgazdálkodással és a mezőgazdasággal foglalkozók számára is örömteli esemény a hiúz észak-magyarországi megjelenése. Egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását nappal és éjszaka is.

  • Ősszel megkezdődhetnek a próbavágások a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forintos beruházással épülő új víziszárnyas-vágóhídján. A magyar kormány által 4,4 milliárd forinttal támogatott zöldmezős beruházással mintegy 350 új munkahelyet hoznak létre Mélykúton.

  • A bér-szeszfőzdék és a házi pálinkát otthon főzők is több pálinkát állítottak elő 2017-ben, mint egy évvel korábban. Az továbbra is a NAV feladata, hogy megakadályozza utóbbiak kereskedelmi forgalomba kerülését.

  • Öt szegmensre oszthatók a magyar fogyasztók az egészséggel kapcsolatos viselkedésük alapján a TÉT Platform közelmúltban végzett kutatásai szerint. És ebből háromban is szignifikáns különbség mutatkozik egy hűtéssel tartósított élelmiszeripari termék, a pizza vásárlásában.

  • A közös agrárpolitika nyilvános konzultációját tartották meg néhány napja Gödöllőn. Itt megfontolásra érdemes javaslatok is elhangzottak. Az új KAP-célok megvalósítása során az eddiginél nagyobb szerep hárulna a tagállamokra.

  • Aki nem precíziós technológiákat alkalmaz, az előbb-utóbb versenyképtelenné válik, ez ma már nem kérdés a gazdák számára, enélkül nincs előrehaladás – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) igazgatója.

  • A családi gazdaságok érdekeit kell szolgálnia az új közös agrárpolitikának – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően. A tárcavezető éppen ezért ellenzi az EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást.

Fontos nem elfelejteni az őstermelői igazolványok érvényesítését, annak érdekében, hogy a jogviszony folyamatos maradjon.

Az őstermelői tevékenységről igazolás, azaz az igazolványról hatósági bizonyítvány kiállítása a NÉBIH-nél kérelmezhető.

A mezőgazdasági őstermelők számára is elkészíti a NAV az szja-bevallási tervezetet. Esetükben ez egy „ajánlat”, azt ki kell egészíteni az önálló tevékenységből származó, illetve őstermelői bevételekkel, költségekkel. A tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az ügyfélkapun elérhetővé teszi. A befizetési határidő május 22.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke” címmel talajtani tájékoztató rendezvényt tartott Kaposváron, 2018. február 19-én. A köztestület országszerte további ingyenes rendezvényeket szervez a témában, amelyekre jelentkezni lehet.

Újra gyümölcsültetvény-összeírásra kerül sor Magyarországon február 14. és április 16. között. A korábbi összeírásokhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktívan részt vett az előkészítő munkában, mivel kiemelten fontosnak tartja, hogy az ágazat fejlődését szolgálni hivatott stratégiák készítéséhez pontos helyzetfelmérés készüljön.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több megyét érintő iskolaitájékoztató-sorozatot indít. Egy-egy általános- és középiskola diákjai hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről. A rendezvényeken kiemelt szerepet kap az egészségtudatos táplálkozás, illetve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. (Az események időpontjai folyamatosan frissülnek.)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok