Megyei hírek

Egészséges ételekkel, a változatos étrend fontosságával és helyi termelőkkel ismerkedhettek meg a celldömölki hatodikosok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előadásán.


Az egészségtudatos táplálkozásra, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára hívták fel a hatodikos diákok figyelmét december 4-én délelőtt a Celldömölki Városi Általános Iskolában. A rendezvény deklarált célja, hogy a fiatalokból a változó trendekre nyitott, azokat befogadó és tudatosan vásárló célcsoportot hozzanak létre.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) iskolai tájékoztató fórumsorozata tavaly novemberben indult, azóta több mint 5 ezer gyereket szólítottak meg – mondta el az előadást tartó Süle Katalin, a NAK szóvivője. Hozzátette, a fórumsorozat a jövőben is folytatódni fog, mivel igen nagy népszerűségnek örvend, az iskoláktól folyamatosan érkeznek a meghívások.

A celli iskolásokat is érdekelte az egészséges étkezés témaköre, amiről láthatóan sokat is tudtak. Süle Katalin szerint ez nem véletlen, hiszen több tantárgy is érinti a kérdést, és otthon is hallhatnak a helyes táplálkozás fontosságáról. Az azonban látszik, hogy fogyasztásukat leginkább a szokások alakítják, követik azt a mintát, amit otthon látnak, ezért mindig azt kéri a gyerekektől, hogy meséljenek otthon szüleiknek az előadásról, amelynek címe: Az vagy, amit megeszel.

– Ha egészségesen étkeztek, egészséges felnőtté válhattok, mindennek az alapja a napi ötszöri, de minimum háromszori étkezés, amelyek közül a reggeli a legfontosabb – hívta fel a figyelmet Süle Katalin.

A gyerekeket arra biztatta, amikor csak tudnak, egyenek zöldséget és a gyümölcsöt, ami nemcsak a vitaminok és rostok, de a fiatalkorban könnyen felszívódó gyümölcscukrok miatt is nagyon fontos. Az Egészségügyi Világszervezet kutatásai szerint zöldségből és gyümölcsből naponta minimum 400 grammot kellene fogyasztanunk. Ezeknek az ajánlásoknak a betartásával megelőzhetőek a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések. A felmérések sajnos azt mutatják, hogy éppen a kisgyerekes családok fogyasztják a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt.

Elhangzott, a mézre nem édesítőszerként, hanem alapvető táplálékként kell tekinteni. Évente ugyan nagyjából 30 ezer tonna mézet termelnek Magyarországon, az egy főre jutó fogyasztás azonban mindössze 80 dekagramm és egy kilogramm között van, ami nagyon kevés. Az előadó külön felhívta a figyelmet arra, hogy a boltban a szülők a magyar mézet válasszák, mivel az a megbízható, ahogyan gyümölcsökből is a helyben termett a legfrissebb és legegészségesebb. Süle Katalin elmondta, a tudatosság mellett, a változatos táplálkozás is nagyon fontos, amelynek része a gomba, a hal és a különféle tejtermékek is.

Az Itthonról-Otthonra program célja az oktatás mellett a helyi termelők népszerűsítése is, országszerte mintegy száz hazai termelő bevonásával dolgoznak. Ezúttal a gyerekek Faragó Ferenc kistermelő jóvoltából lekvárt és gyümölcsleveket kóstolhattak, míg Németh Csaba méhész mézet kínált a gyerekeknek, akik mind emellett ehettek almát és teljes kiőrlésű lisztből készült egészséges kakaós csigát is.

 

(forrás: vaol.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei