Megyei hírek

„Agrárgazdaság és vadgazdálkodás” címmel megyei roadshow-t tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete.


A 2019. március 7. és 13. között megrendezésre került előadás-sorozat három helyszínen zajlott és több, mint 200 embert szólított meg. A szervezők célként tűzték ki a gazdálkodók és vadászok tájékoztatását az aktuális agrárszabályozási, agrárpolitikai és kormányzati döntésekről, a földhasználat változásairól valamint a vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről.

A rendezvényt Németh Gergely, a NAK és a MAGOSZ megyei elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy az Agrárkamara mindig is nagy hangsúlyt fektet tagjai informálására, az őket érintő törvényi változások ismertetésére. Jelen előadás-sorozat is ennek jegyében valósult meg földügyi és vadgazdálkodási témában.

Dr. Mélykúti Tibor, a NAK földügyi szakértője a földforgalmi törvény változásait ecsetelte. A földforgalmi törvény részletes ismertetése közben az előadó kiemelte a 2019. január 11-én hatályba lépett változásokat, melyeket szemléletes példák során mutatott be a gazdálkodóknak. Előadásában ismertetésre került többek között a helyben lakó szomszéd megváltozott fogalma, az elővásárlási rangsor változása – különös tekintettel az állattartó telep üzemeltetőjére –, a helyi földbizottságok szerepének megerősödése, az előhaszonbérleti sorrend módosulása.

A mezőgazdasági vadkárról hatósági szemmel Horváth Lajos Frigyes, a megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályának vezetője beszélt. Kitért a vadkár fajtáira, időszakaira, a vadászati kár fogalmára, kihangsúlyozván a kár megelőzésének fontosságát mind a vadászatra jogosult, mind a földhasználó részéről. Az előadó a hosszú távú, korrekt együttműködés érdekében a megelőzésre, az egyezség keresésére buzdította mindkét felet.

A fórumon a különböző tájegységek fővadászai is felszólaltak. Ismertették feladatkörüket illetve felhívták a jelenlévők figyelmét arra az új együttgondolkodásra is, hogy ha meghagyjuk a vad életterét, nem kerítünk be területeket, akkor oszlani fog a vadkár, hiszen korábban sok földtulajdonos az elkerítésben látta a megoldást, ám emiatt a vad ott csinált több kárt, ahová szorult.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei