Megyei hírek

Egyhangúlag fogadta el a megyei közgyűlés utóbbi ülésén az Országos Öntözésfejlesztési Stratégia Hajdú-Bihar megyére vonatkozó tájékoztatóját.


Szólláth Tibor, a NAK megyei elnöke ismertette a beszámolót, amely a vízgazdálkodás és öntözés jelenlegi helyzetét, az öntözésfejlesztést akadályozó tényezőket tartalmazza. A dokumentum hangsúlyozza a mezőgazdasági területek öntözésfejlesztésének szükségességét és részletezi a vízgazdálkodással kapcsolatos konkrét intézkedéseket, fejlesztéseket. A hosszú távú cél a mezőgazdasági termelés és a vízgazdálkodás egymást nem veszélyeztető, összehangolt fejlesztése.

– Megyei számok tekintetében Hajdú-Bihar kifejezetten jól áll, egyrészt a meglévő vízgazdálkodási rendszerekkel való ellátottság, valamint a kiváló talajadottságok miatt. Jelenleg 740 vízjogi engedéllyel rendelkező gazdálkodó van, az öntözésre engedélyezett terület nagysága 25 ezer hektár, 28 millió köbméter engedélyezett vízmennyiséggel. A gazdálkodók tényleges öntözött területei évenként változó nagyságúak, az öntözhető területek 40-50 százalékán öntöztek az elmúlt években. Ezen felül a halastavi vízszolgáltatás vízjogi engedélyeinek száma 51, közel 6 ezer 500 hektár területen, körülbelül 100 millió köbméter éves engedélyezett vízmennyiséggel. A Keleti-főcsatorna az, amely alapvetően meghatározza az öntözés lehetőségét. A Keleti-főcsatornától nyugatra eső területek a terepadottságokat tekintve gravitációsan elláthatók/ellátottak öntözővízzel, míg a csatornától keletre fekvő területekre elsősorban csak szivattyúzással lehet öntözővizet juttatni. A megyében az öntözött területek legnagyobb részén a nagy hatékonyságú lineár és center öntözési rendszert használják, de elterjedt a csévélődobos öntözés is. A gyümölcsösök egy részében a gazdaságos vízfelhasználású csepegtető rendszerek is működnek – mondta.

További részletek itt.


(forrás: baon.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei