Országos hírek

Mezőgazdasági gépész, méhész, patkolókovács, lovász, virágkötő, gyümölcspálinka-gyártó, valamint hentes és mészáros mesterleveleket adott át ma a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Idén összesen 80 szakember tett mestervizsgát ezen szakmákban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vették át mesterleveleiket.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén – az agrártárca fenntartásában lévő képzőintézmények közreműködésével, lebonyolításával – hét szakmában szervezett gyakorlatorientált mestervizsgát, amelyet 80 szakember tett le. Az átlagosan 180 órás képzés a szakemberek számára szakmai fejlődést biztosít, továbbá karrierlépcsőfokot, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismereteket. Emellett a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismereteket, azok készségszintű alkalmazását.

Idén kiemelkedő volt a mesterlovász vizsgát tettek száma (25), illetve először szerveztek gyümölcspálinka-gyártó mestervizsgát, amit négy fő tett le. Virágkötő mesterként 12-en, mezőgazdasági gépészmesterként 16-an, patkolókovács mesterként ketten, méhész mesterként 14-en, hentes és mészáros mesterként heten végeztek.

A szakképzési és a kamarai törvény is az agrárgazdasági kamara feladatává tette az agrár-szakképzési területen a mesterképzést és vizsgáztatást. A NAK illetve jogelődje 23 agrár- és 6 élelmiszeripari szakterületen dolgozta ki a szakmai és vizsgáztatási követelményeket, tanügyi dokumentumokat, valamint készített több szakma számára mestergazda szakkönyveket, szakanyagokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy – a sokirányú mezőgazdasági termelő tevékenység és az ahhoz szervesen kapcsolódó szolgáltatások színvonalának emelése érdekében – a szorosan vett szakmai tudás mellett szükség van az agrárvállalkozások menedzselésével kapcsolatos ismeretek, valamint a tanulók képzésével összefüggő pedagógiai, módszertani ismeretek elsajátítására.

Abban a hét szakmában, amelyben idén is szerveztek mestervizsgát, 2000 – 2018 között (az ideieket is beleértve) összesen ennyien tettek mestervizsgát: virágkötő mester 215 fő; méhész mester 317 fő, hentes és mészáros mester 67 fő, mezőgazdasági gépészmester 130 fő, mesterlovász 60 fő, patkolókovács mester 11 fő, gyümölcspálinka-gyártó mester 4 fő.

A mesterek munkájukkal komoly értéket teremtenek és adnak tovább. A kamara célja a mestervégzettség presztízsének újbóli megerősítése; a mestervizsgát tettek azon túl, hogy szakmájukat mesterfokon művelik, nagy felelősséget is magukra vállalnak azzal, hogy a fiatalabb generációnak átadják tudásukat.

(nak.hu)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei