Növénytermesztés

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte az Európai Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.


Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a  magyar delegáció vezetője emlékeztetett, hogy a cukorkvóták tavalyi őszi kivezetése után túltermelés következett be Európában, amelynek eredményeképp 3,5 millió tonna felesleg keletkezett és az árak jelentősen csökkentek. Az Európai Bizottság által közzétett hivatalos adatok szerint a fehércukor belső piaci ára 14%-kal marad el a referenciaár küszöbtől, míg az azonnal piaci árak még ennél is alacsonyabbak.

– A kialakult helyzet tartóssá válása visszafordíthatatlan hatással lenne azon országok cukorágazatára, ahol a termelés jövedelmezősége alacsonyabb – mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország számára kulcsfontosságú az uniós cukorpiac kiegyensúlyozott működése és ezen keresztül a magyar cukorrépa-termesztés jövedelmezőségének fenntartása, ezért hazánk is csatlakozott a stabilizáló intézkedések bevezetésére irányuló kezdeményezéshez.


(forrás: AM)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei