Az ősz beköszöntével és vizek fokozatos lehűlésével megkezdődnek az őszi halászatok. Magyarországon 26 065 hektár halastó üzemel, melynek jelentős részét október-november hónapban halásszák le a haltermelők.
Ilyenkor jellemzően az étkezési méretű hal lehalászása történik. A tógazdaságok fő halfaja a ponty, melyből tavaly 17500 tonnát termelt az ágazat. Általában ebben az időszakban történik a horgásztavak és természetes vizek haltelepítése is. A magyarországi fogyasztói gyakorlat az elmúlt években nem változott abban a tekintetben, hogy a vásárlók még mindig a húsvéti és karácsonyi időszakban keresik legjobban a halakat. Az igény egyre inkább a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt nő. Az ágazat képviselői és az agrártárca törekszik a hazai halfogyasztás növelésére, hiszen a magyarországi 6 kg/fő/év halfogyasztás messze elmarad az uniós átlagtól (25 kg/fő/év).
(forrás: MA-HAL)