Mezőgazdaság

Megújult a zuglói agrárszakképző kollégiuma

 

 – Csak akkor lehet sikeres a magyar mezőgazdaság, akkor lehet eredményes a mezőgazdasági képzés, ha jó állapotú intézményekben, kellő tárgyi feltételek mellett zajlik az oktatás – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Kollégium energetikai beruházásának átadásán. Hozzátette: mindez szükséges ahhoz, hogy a diákok versenyképes tudással hagyhassák el az oktatási intézményeket.

Az iskola és kollégium 84 millió forint támogatást nyert el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán, ebből megújították az intézmény energetikai rendszerét. A tárcavezető az ünnepi átadáson hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott mezőgazdasági, élelmiszeripari képzést nyújtó szakiskolák iránt megnőtt az érdeklődés, a fiatalok egyre szívesebben választják valamely mezőgazdasággal kapcsolatos szakmát. Így van ez a Varga Márton szakgimnáziumban is, ahol jelenleg 334 diák tanul. Az érettségit és szakmai bizonyítványt adó parképítő és fenntartó, illetve földmérő, földügyi és térinformatikai képzés igen keresett.

Az agrártárca vezetője szerint kiemelten fontos, hogy olyan képzések induljanak, amelyek biztosítják a gyakorlati ismeretek elsajátítását az ágazatban. A mezőgazdaságban munkaerőhiány van, a szakképzett, modern tudással rendelkező fiatalok elhelyezkedése biztosított.

A zuglói iskola alapítója, Varga Márton kilencven évvel ezelőtt kapta meg az engedélyt a középfokú kertészképzésre. Tanítványaival építette meg azt a japánkertet, mely különleges helyet foglal el a magyarországi kertkultúra történetében. A japánkerten kívül fenyőkert, vakok kertje, sövénybemutató, kaktuszház, parképítő tanbázis veszi körül az intézményt.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei