Gazdaságfejlesztés

Megkezdődött a közigazgatási egyeztetése annak a jogszabályi javaslatcsomagnak, amellyel az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonokat kívánná felszámolni a kormány. A Portfolio gazdasági portál március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferenciájának egyik fő témája az lesz, milyen földszabályozási változásokra számíthatnak az idén a hazai ágazati szereplők.


Új jogszabályi javaslatcsomaggal kísérelné meg a kormány az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését, és az agrárszektor.hu információi szerint a tervezett módosításokkal kapcsolatos közigazgatási egyeztetések a közelmúltban meg is kezdődtek. A várható intézkedések elsősorban arra irányulnak, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák az osztatlan tulajdonok felszámolására irányuló eljárásokat. Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a jogszabálycsomag már az első félévben az Országgyűlés elé kerülhet-e, vagy annak megtárgyalása az őszi ülésszakra tolódik-e át.

Az osztatlan közös földtulajdonok lényegében olyan kényszerközösséget jelentenek, ahol a tulajdonosok egymással többnyire semmiféle ismerősi kapcsolatban nem állnak. Ilyen tulajdonok az 1990 utáni földprivatizáció idején, a kárpótlással és a szövetkezeti részarány-tulajdonok kiadásával jöttek létre, de hasonló elaprózódáshoz vezetett, illetve vezet a földöröklés is. Egy-egy osztatlan táblában akár több száz tulajdonos is lehet, akiknek területe a táblákon belül nincs kimérve.

Az agrártárca korábban azt közölte, hogy az osztatlan tulajdonok matti probléma 4 millió embert és több mint egymillió hektárnyi földterületet érinthet. A sok tulajdonos akadályozza a földek adásvételét és hasznosítását, így nem teszi lehetővé a területek versenyképes hasznosítását.

Korábbi nyilatkozatok szerint a jogszabályi javaslatcsomag egyik eleme az ingatlan-nyilvántartásban szereplő „holt lelkek” felszámolása, vagyis annak tisztázása, mi történjék azokban az esetekben, amikor a bejegyzett földtulajdonosok már nyilvánvalóan nem élnek. További várható változtatásként csökkentenék a ma 450-500 napig tartó megosztási eljárások ügyintézési idejét, az eddigi hét helyett pedig az ügymenetben egy jogorvoslati lehetőséget biztosítanának. Emellett a táblán belüli tulajdonosokat is ösztönöznék arra, hogy a tulajdonrészek felvásárlásával kisebb tulajdonosi számú, illetve végső soron 1/1-es tulajdoni arányú területek jöhessenek létre.

A Portfolio március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferenciáján neves államigazgatási szakértők számolnak be arról, milyen jogszabályi változások várhatók az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésében, illetve a földöröklés újraszabályozásában. A konferencián szó lesz arról is, hogyan kell alkalmazni a gyakorlatban a földforgalmi törvény földadásvételekre és földhaszonbérletekre vonatkozó módosításait, amelyek 2019 januárjában léptek hatályba.

A konferencia részletes programjáról és jelentkezési feltételeiről itt is lehet tájékozódni. A Portfolio a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára a részvételi díjból 50 százalék kedvezményt biztosít.


(nak.hu/agrarszektor.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei