Digitális Agrárakadémia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyéb közfeladatai ellátása mellett, érzékelve a digitális világ ugrásszerű fejlődését elkötelezett abban is, hogy a magyar gazdálkodók digitális kompetencia szintjét növelve segítse a gazdálkodás hatékonyságát. A magyar agrárium munkaerőhiánnyal küzd, és ebben megoldás lehet a növekvő gépesítés és a digitális megoldások elterjedése. Reagálva a digitális világ fejlődésére, és a digitalizáció betörésére minden mezőgazdasági ágazatba, a kamara fontosnak tartja a Digitális Agrárakadémia elindítását, melynek célja a magyar agrárium digitális érettségi szintjének emelése.


A tananyagokat a szakmában dolgozó szakemberek állították össze, melyeket gyakorlati példákkal szemléltetnek a könnyebb megértés érdekében.  A tananyagok azért jöttek létre, hogy bevezesse az érdeklődőket és az ágazatban tevékenykedőket a digitalizáció rejtelmeibe, megismertetve az alapvető kérdésköröket, a lehetőségekhez való hozzáférés módját és azok eszközeit. Mindezek megismerése és alkalmazása hozzájárulhat az ágazati versenyképesség javításához, mikroszinten pedig a komoly piaci versenyelőny megszerzéshez.

 

1 Agrár digitális alapismeretek

1 Agrár digitális alapismeretek

Felgyorsult világunkban egyre nagyobb teret hódít a digitalizáció, a különböző informatikai megoldások alkalmazása. A rendelkezésre álló lehetőségek kihasználásához elengedhetetlen ismernünk, hogy mik azok a megoldások, amelyek elérhetőek, illetve azokat mire és hogyan alkalmazhatjuk a tevékenységünk során.
A tananyag célja, hogy bevezesse az érdeklődőket, az ágazatban tevékenykedőket a digitális világ előszobájába, megismertetve az alapvető kérdésköröket, mint például a várható piaci tendenciák, vagy, hogy miben másabb a precíziós gazdálkodás, mint a hagyományos gazdálkodás, valamint szó esik a digitalizáció előnyeiről is. Mindezek megismerése, alkalmazása hozzájárulhat az ágazati versenyképesség javításához, mikroszinten pedig komoly piaci versenyelőny megszerzéséhez.

2 Digitális technológia és jog

2 Digitális technológia és jog

A technológiai fejlődés magával hozza a jogi szabályozás iránti folyamatos igényt is. A digitális technológiák jogi összefüggései még kiforratlan jogterület, mely a napjainkat átszövő digitális és technológiai jelenségek értelmezésével, szabályozásával foglalkozik.
A tananyag kitér többek között a legfontosabb technológiai területek, a közösségi portálok, felhőszolgáltatások, drónok és az E-kereskedelmi szolgáltatásokat érintő legfontosabb elvekre, szabályokra.

3 Digitális farm menedzsment

3 Digitális farm menedzsment

A hatékony és eredményes gazdálkodáshoz ma már nem elegendő, ha pusztán jó termelőként megfelelő hozamokat és termésminőséget állítunk elő, emellett rengeteg pénzügyi, számviteli, adózási, környezeti és szabályozási feltételnek is meg kell felelnünk. A digitalizáció csakúgy, mint más iparágakban, az agrárium területén is nagyméretű fejlesztéseket indított el. A tradicionális és elterjedt technológiák helyére új, hatékonyabb megoldások kerültek. A digitális eszközök hatékony és okos használata a kényelmi funkciókon felül versenyelőnyt és előrelépést is jelent a gazdaságok számára.
Jelen tananyag célja, hogy gyakorlati példákat, esettanulmányokat is hozva összefoglalja azokat a főbb ismereteket, melyek hozzájárulnak a gazdaság egészének hatékonyságnöveléséhez, hogy a gazdálkodás fenntarthatóbb legyen. Szó esik a digitális farm menedzsment előnyeiről, az ezt segítő termékekről, valamint az adatkezelési lehetőségekről.

4 E-kereskedelem és sharing economy az agráriumban

4 E-kereskedelem és sharing economy az agráriumban

Folyamatosan növekvő társadalmi igény alakul ki a közvetlen értékesítési lehetőségek iránt. A jelenlegi rohanó világban egyre kevesebb idő jut a napi utazásokra, a hosszas bevásárlásra. A fogyasztók egyre inkább keresik a kényelmi szolgáltatásokat, az elektronikus kereskedelmi forma erre adhat választ. Az online platformok és szolgáltatások alkalmazása közvetlen kapcsolatot hoz létre a termelők és fogyasztók között.
A tananyag összefoglalja azokat az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat, melyek alkalmazása hozzájárul a jövedelmezőség és a versenyképesség növeléséhez, valamint bemutat olyan sharing economy gyakorlatokat, melyek hozzájárulnak a hatékonyság növeléshez és költségmegtakarításhoz a gazdaságok fenntartása érdekében.

5 Élelmiszeripar, minőségbiztosítás (digitális nyomonkövetési rendszerek)

5 Élelmiszeripar, minőségbiztosítás (digitális nyomonkövetési rendszerek)

A technológia, és a termelés fejlődésével a fogyasztó egyre messzebb kerül a termeléstől, és az élelmiszer-előállítástól. Napjainkban az élelmiszer egyre inkább bizalmi termék, a fogyasztó bizalmát pedig azzal lehet megszerezni és megtartani, ha jó, stabil minőségű, nyomonkövethető élelmiszerrel szolgálják ki folyamatosan. A bizalom erősítésére pedig az egyre hatékonyabb nyomonkövetési rendszerek bemutatása is felhasználható, hogy a vásárlók az összetevőktől egészen a késztermékig nyomon tudják követni az adott terméket.
Az előadás részletesen is alátámasztja a termékút követésének szükségességét és fontosságát, valamint bemutatja az elektronikus rendszerek előnyeit a papír alapú dokumentációval szemben.

6 Precíziós szántóföldi növénytermesztés

6 Precíziós szántóföldi növénytermesztés

A precíziós, más néven helyspecifikus szántóföldi növénytermesztést érintette legjelentősebben az agrárdigitalizáció. Széles körű technológiai megoldásokat alkalmaz, annak érdekében, hogy minél pontosabb adatokat tudjunk gyűjteni. Az adatgyűjtést követően a gazdálkodó a feldolgozott és elemzett információk segítségével célzott beavatkozásokat végezhet a tábláin. A digitalizáció olyan lehetőségeket kínál a gazdálkodóknak, ami növeli a hatékonyságukat, és hosszú távon fenntarthatóvá teszi a gazdálkodást. A cél az, hogy a hatékonyság növekedése következtében csökkenő kiadások mellett érjen el növekvő profitot.
A tananyagban szó esik különféle növények precíziós termesztési rendszerek technológiai változatairól, alkalmazási feltételeiről, informatikai hátteréről, valamint a kapcsolódó jogszabályokról is, amelyek a precíziós gazdálkodási gyakorlatot meghatározzák.

7 Precíziós növényvédelem

7 Precíziós növényvédelem

A növényvédelem a növényi kórokozók, kártevők, gyomok ellen irányuló tevékenység, melynek célja a jó minőségű és gazdaságos termék előállítás, a környezetvédelem figyelembevételével. A precíziós növényvédelem térinformatikai alapokon nyugvó döntéstámogató rendszer, amely pontosan felderíti a növényi károsítókat és olyan védekezési technika alkalmazása, amely nyomon követi a többféle alkalmazást.
A tananyagban olvasható a gyomfelismerő szenzorok alkalmazásáról, a precíziós gyomszabályozásról, széleskörű információt nyújt a precíziós növényvédelemmel kapcsolatos kutatások technológiáiról és a növényi károsítók kezelésére szolgáló helyspecifikus alkalmazási technológiák legújabb fejleményeiről, valamint példákat a technológiák alkalmazására.

8 Precíziós állattenyésztés

8 Precíziós állattenyésztés

A precíziós állattenyésztés számos új és innovatív technológiai fejlesztésen alapuló, az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdálkodási forma, amely potenciálisan forradalmasíthatja az állattenyésztést. Megfelelő végrehajtás esetén az úgynevezett intelligens gazdálkodás erőteljesen növelheti a gazdaságok hatékonyságát, teljesítményét, javíthatja az állatjóléti- és állategészségügyi körülményeket, csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, megkönnyítheti az egységes termékalap előállítását, továbbá a nyomon-követhetőség erősítésével visszaszoríthatja az állati termékek illegális kereskedelmét.
Jelen tananyag célja, hogy összefoglalja a precíziós állattartás és takarmányozás legfontosabb jellemzőit és röviden bemutassa a precíziós állattartás eszközeit, gyakorlatát.

9 Precíziós kertészet, szántóföldi és üvegházi

9 Precíziós kertészet, szántóföldi és üvegházi

A precíziós kertészet olyan tudomány, amelynek során a termelők modern technológiát alkalmaznak a növénytermesztési gyakorlatok finomítására. A termelők által használt berendezések és rendszerek mind részét képezik a precíziós kertészet nagy rendszerének, segítve a termelőket a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb munkavégzésben.
A tananyagban olvasható, hogy milyen változásokat hozott az agráriumba a digitalizáció megjelenése, szó esik olyan költségmegtakarítási, hatékonyságnövelési és adminisztrációcsökkentési lehetőségekről, melyek könnyen beépíthetőek a gazdaság mindennapi életébe. Gyakorlati példákat, esettanulmányokat is hozva összefoglalja a főbb ismereteket, mint például üvegházi zöldségtermesztése műszaki elemei, zöldségek, gyümölcsök technológiai elemei.

10 Méhészet és digitalizáció

10 Méhészet és digitalizáció

Az informatika alkalmazása számos lehetőséget nyújt az agráriumban dolgozók, így a méhészek számára is. A mesterséges intelligencia segíthet a megfelelő múltbéli adatok és mérések esetén annak előrejelzésére, hogy melyik kaptárban várható atka vagy egyéb fertőzés, még akkor is, ha jelen pillanatban teljesen „tiszta” az állomány. A precíziós méhészet nem azt jelenti, hogy gyártsunk drón méheket vagy automatizáljuk méhek nélkül a méz készítést, sokkal inkább azt, hogy segítsük a méhészeket a problémáik megoldásában, a nagyobb hatékonyság elérésében, valamint segíthet abban is, hogy egy „mozgó méhész” pontosan mikor és hova, illetve hova ne helyezze ki a kaptárait.
A tananyagban olvasható a méhészet helyzetéről, méhek felépítéséről, rajzásról, a méhészet technológiájáról, méhbetegségekről, méhtenyésztésről, valamint a digitalizációs lehetőségekről a méhészetben.

11 Precíziós aquakultúra

11 Precíziós aquakultúra

A modern, intenzív haltenyésztés magában foglalja a halak minden életciklusát, az ikrától egészen kifejlett példányokig. Az iparszerű rendszerekben tartott és tenyészett halfajok termelés technológiája a precíziós haltenyésztés.
A tananyag célja, hogy bevezesse az érdeklődőket, az ágazatban tevékenykedőket a digitális világ előszobájába, megismertetve az alapvető kérdésköröket a precíziós aquakultúrával kapcsolatban, mint például precíziós haltenyésztés fajtái, a legfontosabb tenyésztett halfajok valamint, a precíziós haltenyésztés legfontosabb technológiai elemei.

12 Precíziós erdészet

12 Precíziós erdészet

A precíziós erdészeti megoldások, mint a szenzortechnológia alkalmazása, az erdészetben a hatékonyság javításáért és a klímaváltozás negatív hatásainak megelőzéséért hasznos.
A tananyag szemléletesen mutatja be esettanulmányok által, hogy a digitális technológiák egy bonyolult természeti rendszerrel dolgozó ágazatban is hasznos segítséget jelenthetnek. Elsősorban az ágazati szereplők adatgyűjtési, nyilvántartási, elemzési és döntés előkészítési feladataiban, de egyre szélesebb körben az erdőgazdálkodási tevékenységek fizikai végrehajtása során is. Olvasható benne az erdőállomány prognózisáról, gép flottakezelésről valamint VR irányításról.

13 Precíziós szőlőtermesztés

13 Precíziós szőlőtermesztés

A nemzetközi piacokon érvényesülő növekvő verseny kikényszeríti a szőlőtermesztés radikális megváltoztatását. A változtatások középpontjában a minőség és a fenntarthatóság áll. Mindezt a technológiai fejlesztések robbanásszerű változásában kell elképzelni, mely technológiák alkalmazásával csökkenteni kívánjuk a termelés során felhasznált input anyagok mennyiségét, beleértve az energiát is, minimalizálni szeretnénk a ráfordításokat, miközben a környezetünk legtermészetesebb formájának a megőrzésére törekszünk. A precíziós szőlőtermesztés egy lépés a fentiek megvalósítása érdekében.
A tananyag alapokat nyújt ahhoz, hogy a szőlőültetvény menedzsmentünkben a technológiai fejlődés milyen megoldásokat kínál minél homogénebb termesztési körülmények kialakításához. valamint gyakorlati példákon keresztül szemléltetni a precíziós szőlőtermesztés felhasználásának lehetőségeit, gyakorlati hasznát.

14 Drón használat és távérzékelés

14 Drón használat és távérzékelés

Az agrárdigitalizáció lévén a pilóta nélküli repülőeszközök mezőgazdasági célú felhasználása egyre népszerűbb. Napjainkra az agrárszektor széles körben tudja használni a drónok nyújtotta lehetőségeket. A mezőgazdaságban egyik elterjedt felhasználási területe az adatgyűjtés, más néven monitoring. A tábláink állapotvizsgálata, az összefüggések feltárása lehetővé válik a távérzékelésre használt monitoring drónok által. A gazdálkodónak esélye van, olyan problémák feltárására, amely sok esetben szabad szemmel nem érzékelhető.
Jelen tananyag lehetőséget biztosít arra, hogy áttekintő képet kapjunk a távérzékelésre felhasznált drónok adta lehetőségekről, amelyet a gyakorló gazdák is adaptálhatnak prognózisaikhoz, illetve mint döntést támogató eszközt felhasználhatják gazdaságukban.

15 Precíziós gépek üzemeltetése

15 Precíziós gépek üzemeltetése

A precíziós technológiák térhódításával jelentős mértékben változott a gépek üzemeltetése is. Az erő- és munkagépek, külön vezérlők és szenzorok segítségével teszik hatékonyabbá egy adott gazdaság életet. Nem csak a könnyebb, de az ésszerűbb, profitorientáltabb és környezetkímélőbb munkavégzés is kivitelezhető segítségükkel.
A tananyag útmutatást ad egy adott gazdaságnak a legmegfelelőbb technikai szint megtalálásában, amit a későbbiekben hatékonyan alkalmazhat. Cél a már meglévő eszközrendszernek a helyspecifikus gazdálkodásra való áttérésének segítése, illetve új gép vásárlása esetén, a megfelelő eszköz helyes kiválasztása.

16 Robotok a mezőgazdaságban

16 Robotok a mezőgazdaságban

A robot-technológia térhódítása a mezőgazdaságot is jelentősen érinti. A fejlesztések kiemelten fókuszálnak az infokommunikációs technológiák újítására, a termékek előállítása során alkalmazható automatizált berendezések és a robotok fejlesztésére. A robotok térhódításával hatékonyabban működtethetjük adott gazdaságunkat, ami által a bevételek is növekedhetnek, csökkenthetjük a környezeti terhelést, valamint megoldást találhatunk a minden ágazatot súlyosan érintő munkaerőhiány problémára is.
A tananyag segítségével képet kaphatunk a robot-technológia alkalmazási területeiről. Megismerhetjük az automatizálásban rejlő potenciális lehetőségeket, a hatékonyabb munkavégzést. A robotizációban rejlő lehetőségek kiaknázása rendkívül fontos a növekvő népesség minél egyszerűbb, fenntarthatóbb és környezetkímélőbb élelmiszer-utánpótlása szempontjából.

17 Digitális megoldások a vidékfejlesztésben

17 Digitális megoldások a vidékfejlesztésben

A vidékfejlesztés térbeli és szakmai oldalról is szerteágazó területei között a digitális megoldások, új kapcsolatok, együttműködések kialakítását teszik lehetővé. Megváltozott a kommunikáció, a szakmai kooperáció, a menedzsment lehetősége, továbbá folyamatosan csökkennek a távolságok, felgyorsult az információ áramlás, és egyre több automatizálási lehetőség is rendelkezésünkre áll. Az új technológiák ontják magukból a friss információkat, adatokat, amelyek összegyűjtésével, elemzésével lehetőség nyílik a helyi lakosok, vállalkozások, valamint a piaci, természeti körülmények pontosabb megismerésére, az igények azonosítására, ezáltal egyszerűbbé válhat a vidék- és településfejlesztés.
A tananyag gyakorlati példákat, esettanulmányokat is hozva összefoglalja azokat a főbb ismereteket, melyekkel megismerhetőek a digitális megoldások alkalmazási területei a vidékfejlesztésben valamint, szó esik a kapcsolódó jogszabályokról is.

18 Helyspecifikus tápanyag gazdálkodás

18 Helyspecifikus tápanyag gazdálkodás

A modern technológiának köszönhetően, a helyspecifikus gazdálkodás lehetőség nyújt arra, hogy az erőforrásokat a lehető leghatékonyabban használjuk fel, mindezt a környezet szempontjából fenntartható módon, úgy hogy az profitemelkedéssel is járjon a gazdálkodó számára. A helyspecifikus tápanyag-gazdálkodás célja a talaj tápanyag-ellátásának térbeni és időbeni optimalizálása a növény igényeinek megfelelően.
A tananyag rámutat azon eljárásokra, technikákra, módszerekre melyek által jól feltérképezhetjük gazdaságunk talajadottságait, környezeti helyzettét, melyek eredményének ismeretében tervezhetjük meg a termeszteni kívánt növényünk számára kijuttatható hatóanyag mennyiségeket a legoptimálisabb helyre és időben történő kiadagolással.

19 Digitális szolgáltatások a mezőgazdaságban

19 Digitális szolgáltatások a mezőgazdaságban

A digitalizáció csakúgy, mint más iparágakban, az agrárium területén is robbanásszerű fejlesztéseket indított el. Az eddig megszokott és elterjedt technológiák helyére új, hatékonyabb megoldások kerülnek, melyekkel lépést kell tartanunk, ha versenyben akarunk maradni. A digitális eszközök hatékony és okos használata az eddig megtapasztalt kényelmi funkciókon felül versenyelőnyt jelent a gazdaságok számára.
Jelen tananyag összefoglalja azokat a főbb ismereteket, melyek hozzájárulnak a gazdaság egészének hatékonyságnöveléséhez, így téve fenntarthatóbbá a gazdálkodást, mint például főbb digitális szolgáltatások, szenzoros megoldások, országos jégkármentesítő-rendszer, valamint gazdálkodást szervező eszközök és szolgáltatások.

20 Prediktív gép karbantartás és szervizelés

20 Prediktív gép karbantartás és szervizelés

A mezőgazdaságban alkalmazott gépek szervizelése manapság komplex tudást igényel, ami nem kizárólag a mozgó alkatrészek javítására terjed ki, sokkal inkább az informatikai diagnosztizálás, majd a célzott javításé a főszerep. A mezőgazdasági gépgyártók a prediktív szervizfejlesztések irányába tett lépései segítik a gazdálkodók hatékony működését, munkacsúcsok esetén az esetleges meghibásodások elkerülését. A fejlesztések következtében rendkívül bonyolult és összetett gépkapcsolatok kialakítása vált elérhetővé.
A tananyagban olvasható a flotta követésről, a távdiagnosztikáról, valamint a prediktív szerviz rendszerről.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ