Élelmiszer-feldolgozás

Az olasz ipari paradicsomtermelést nem kellene, hogy érintsék a legutóbbi korlátozások, amiket az olasz kormány vezetett be a koronavírus terjedésével kapcsolatban.

 

A koronavírus miatti mezőgazdasági munkaerőhiány félelme nem valószínű, hogy befolyásolja az ipari paradicsom palántázását, majd a betakarítást Észak-Olaszországban, ahol az összes művelet gépesített. Iparági források megerősítették, hogy a művelt terület továbbra is 36 500 hektár, ami 2,6 millió tonna termést kellene, hogy hozzon.

- Az élelmiszeripari vállalkozások nyitva vannak és működnek: továbbra is fogadjuk a megrendeléseket és szállítunk ügyfeleinknek - magyarázta egy feldolgozó Észak-Olaszországból. Nem jelentettek semmilyen zavart a palántázással kapcsolatban az Emilia-Romagna régióban.

- A technikusainkat az üvegházakba csak akkor küldjük, ha nagyon szükséges, összhangban a kormányzati irányelvekkel, hogy a vírus terjedését megakadályozzuk, de a műveletek soha nem álltak le - magyarázta egy másik forrás.

Volt egy kis kezdeti probléma a magok megállításával a határon, de aztán tovább engedték, így nem befolyásolta a palántázási műveleteket. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a kiültetés várható időpontja április első hete lesz Észak-Olaszországban, késés nélkül.

Eddig az ipariparadicsom-szektort nem érintette az emberek mozgásának korlátozása, vagy annak lehetősége, hogy a külföldi sofőrök vonakodnak beutazni az országba, vagy az olasz sofőrök belépése a szomszédos országokba.

- A kormány által javasolt összes egészségügyi és biztonsági intézkedést alkalmazzuk a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, mind az alkalmazottak és mind az ügyfelek védelme érdekében - nyilatkozta egy ipariparadicsom-feldolgozó, magyarázva, hogy a sofőrök maszkot viselnek és a testhőmérsékletüket rendszeresen mérik.

Néhány feldolgozó észlelt kisebb csökkenést a szállítmányok terén azon országok részéről ahol ellenőrzik az Olaszországból érkező haszongépjárműveket, de az áruk áramlása folyamatos. Probléma inkább a dél-olaszországi ipari paradicsom ágazatban lehet, ahol a konzervnek előállított szilvaparadicsomot kézzel szedik.

- A szezon kezdete még távol van, és reméljük, hogy a helyzet addigra visszaáll a normális kerékvágásba - mondta egy forrás.

A termékmegrendelésekről egyes feldolgozók azt javasolják ügyfeleiknek, hogy a szállítás további lassulása esetére képezzenek egy biztonsági tartalékot a követező hónapokra. Azok a cégek, akik a kiskereskedelmi csatornára összpontosítanak láthatták múlt héten a megrendelések csúcsát, mind Olaszországban, mind külföldön, mivel a szupermarketek értékesítése drasztikusan növekedett néhány stratégiai piacon, például az Egyesült Királyságban. A paradicsom termékek készleteinek elegendőnek kellene lenniük a kereslet kielégítésére, mivel az iparág általában akkora mennyiséggel rendelkezik, ami a megrendeléseket novemberig tudja fedezni, amikortól már az új termésből származó termékeket szállítják.

Kína után Olaszország a második legnagyobb paradicsomsűrítmény-exportőr és a legnagyobb konzervparadicsom-előállító ország. 2019 januárja és novembere között Olaszország 1,3 millió tonna konzervparadicsomot exportált és közel 700 000 tonna paradicsom-sűrítményt, külön-külön 2,23% és 7,68 %-kal többet, mint tavaly. A paradicsom-sűrítmény fő piaca Németország 188 350 tonnával, miközben a legnagyobb üzleti partner konzervparadicsomban 254 865 tonnával az Egyesült Királyság.

NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése