A táplálkozás és az egészség kapcsolata köztudott, azonban a megfelelően összeállított étrend a környezeti törekvéseket is érdemben tudja támogatni. A kiegyensúlyozott étrend, amely zöldségben és gyümölcsben gazdag, vörös és feldolgozott húskészítményekben mértékletes, kedvező hatást gyakorolhat a környezetre.
Vagyis az élelmiszer-ellátó rendszer és a környezet közötti kapcsolat egyre hangsúlyosabb, így a táplálkozási ajánlások szerepe is felértékelődik.
Egy nemrég megjelent tanulmány 85 nemzeti táplálkozási ajánlást vett górcső alá annak céljából, hogy megvizsgálja azok hosszú távú hatásait a nemzetközi környezeti célok (ENSZ fenntárhatósági fejlődési célok és Párizsi Egyezmény), valamint a civilizációs betegségek gyakoriságának szempontjából. Az eredmények részben sokkoló képet tártak fel. Például, ha a világ az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok ajánlásait követné egységesen, akkor háromszorosan túllépnénk az élelmezéshez kapcsolódó kibocsátási határértékeket. E két ország mellett mások is rosszul szerepeltek. Például a kínai ajánlás is összeegyeztethetetlen az éghajlatváltozásra, a földhasználatra, az édesvizekre és a nitrogén-kibocsátásra irányuló célok területén. Az ajánlások az egészségügyi célok tekintetében jobban teljesítettek.
Az elemzés rámutat, hogy a nemzeti táplálkozási ajánlásokat mind a bolygó, mind az emberi egészség szempontjából szükséges tovább fejleszteni. A tanulmány egyik javaslata alapján hús- és tejtermékek esetében érdemes szigorúbb határértékeket meghatározni, illetve fokozni kell a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, az olajos magvak és a hüvelyesek étrendi szerepét.
A tanulmány a The British Medical Journal oldalán olvasható.
Dr. Szűcs Viktória/NAK