Élelmiszer-feldolgozás

Augusztus 1-jén hivatalosan is megkezdődött a 2018/2019-es borpiaci év. Mint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közölte, az új borévtől egyszerűbb jelentési kötelezettség vonatkozik a borászatokra.


A 2016-ban elfogadott új jövedéki törvény eddig is több adminisztratív egyszerűsítést tartalmazott a borászatok számára. Ennek újabb elemét vezetik be az új borpiaci évtől. Eddig ugyanis az előállított bortermelésről és az értékesítési adatokról két eltérő adattartalommal, két szervezet részére kellett a borászatoknak jelentést benyújtaniuk, ám 2018. augusztus 1-jétől kizárólag a hegybírók felé kell közölni az adatokat egy egységesített nyomtatványon. Az összesített adatokat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa továbbítja a jövedéki hatóság számára.

A jelentéseket 2018. július 31-i állapotnak megfelelően 2018. augusztus 1. és 15. között kell benyújtani a gazdasági aktát vezető hegybíró részére. A benyújtás az idei évben papíralapon történhet, de a jövőre elektronikus benyújtásra is lehetőség lesz. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa útmutatóval segíti az új nyomtatványok kitöltését. A termelők munkáját egyúttal a hegybírók is tanácsokkal látják el.

Az elektronikus borkísérő okmány sorszámtartomány elszámolását a HNT titkársága felé, míg a kistermelői palackos erjesztésű pezsgő készletváltozását a hegybíró részére kell benyújtani augusztus 15-ig.


(NAK/HNT)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei