Kölcsönös megfeleltetés

Az őszi foszfor- és káliumtatalmú műtrágyák kijuttatással kapcsolatban az uniós irányelveket érdemes figyelembe venni azok bejelentése során.


A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 1991/676/EGK irányelv 2. cikk e) pontja szerint a ,,trágya" bármely, a növényzet növekedésének fokozása céljából talajra juttatott nitrogén- vagy nitrogénvegyület-tartalmú anyag; beleértve a szervestrágyát, a halgazdasági hulladékokat és a települési szennyvíziszapot. Ennek megfelelően kell értelmezni a 27/2006. kormányrendelet trágyafogalmát, azaz a trágyázási tilalmi időszak kizárólag a nitrogéntartalmú trágyázószerekre vonatkozik az irányelv megfelelő cikkének figyelembe vételével.

A gazdálkodási napló kitöltésével kapcsolatban az egész évi tevékenységet kell a web-Gn-ben jelenteni, így az őszi tápanyag-kijuttatásoknak is szerepelniük kell benne.  Szántóföldi növények esetén a következő évi kultúrát is fel kell tüntetnie egy sorban, és a kijuttatott mennyiséget be kell írnia szükség szerint ideiglenes táblasorszám alkalmazásával. Ültetvény esetén, illetve amikor a kultúra állandó, és amikor az őszi kijuttatásokat már a szeptember 30-ig elkészült –  következő évre vonatkozó –  tápanyag-gazdálkodási terv alapján határozzák meg, akkor is célszerű ugyanazzal a növénnyel külön sorban felvezetni a mennyiségeket, hogy ne haladja meg a tervben foglaltakat.


(Sztahura Erzsébet/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok