Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hivatalos honlapján kialakított térképes piackereső népszerűsítését kezdeményeztük Bács-Kiskun megyében, hogy azon fogyasztók figyelmét is felkeltsük, akik nem folytatnak agrárgazdasági tevékenységet, vagy eddig nem ismerték ezt a szolgáltatást.


A NAK piackereső felületén a Bács-Kiskun megyében működő hagyományos és termelői piacokon értékesítő termelők közül eddig 180 kamarai tag élt az ingyenes megjelenési lehetőséggel.  A projekt előkészítése során ezért alapvető irányelv volt a termelők támogatása és további toborzása is. A piacok vásárlóközönsége általában az idősebb korosztály, a fiatal generáció vásárlási szokásaiba nem épült be a piaclátogatás kultúrája. A tudatos fogyasztók számára azonban fontos szempont az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódóan a friss termékek fogyasztása. Erre építve, a fogyasztói bizalom növelését és a vársárlásra ösztönzést céloztuk meg, valamint új célcsoportot bevonva turisztikai területen kívántuk népszerűsíteni a helyi piacokat, termelőket.

Fontosnak tartottuk, hogy a turistaszezonban a látogatók és potenciális fogyasztók megtalálják a számukra idegen településen a piacot, illetve informálódhassanak annak nyitvatartási idejéről. Így itt tartózkodásuk során beszerezhetik a helyi friss árukat, nem pedig a multik kínálatában megtalálható más tagországból származó gyümölcsöket, zöldségeket vásárolják. Célunk, hogy a Bács-Kiskun megyébe látogató magyar és külföldi turisták is megismerjék a helyi termékeket, élelmiszereket, és kedvező benyomást szerezzenek a helyi termelőkről.

A programot a nyár folyamán a megyei Tourinform-irodákkal, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége Bács-Kiskun megyei szervezetével, a Vendégváró Bács-Kiskun Egyesülettel és a megyében működő Leader Helyi Akciócsoportok közreműködésével kezdtük el. A kereslet növelésének ösztönzésére magyar, angol és német nyelvű szóróanyagot készítettünk a piackereső felületről, melyeket elhelyeztünk a megyei Tourinform-irodákban, és a napraforgós minősítésű és falusi szálláshelyeken. Célunk, hogy a látogatóknak gasztronómiai turisztikai attrakcióként ajánljuk a piacokat, hiszen egy szépen rendben tartott piacot bejárni hangulatos időtöltés minden korosztály számára.

A kamarai piackeresőben ingyenesen megjelenni kívánó termelők létszámát a továbbiakban is bővítjük.  A piacok rendszeres személyes látogatásán túl a termelők figyelmének felkeltésére a megyei falugazdász-irodákban, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának ügyfélszolgálatán (korábbi MVH), és a Kecskeméti Járás Hivatal Agrárügyi Főosztály, Földművelésügyi Osztályának ügyfélszolgálatán tájékoztató plakátokat helyeztünk el.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ