Sajtóközlemények

Az Agrárminisztérium napokban megjelent rendelete október 31-ről egy hónappal későbbre, november 30-ra módosította a téli trágyázási tilalom kezdetét a nitrátérzékeny területeken.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szorgalmazott módosítás segíti a növénytermesztés eredményességének és ezáltal a gazdák versenyképességének javítását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már 2017 óta kezdeményezi az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet (nitrátrendelet) módosítását, ugyanis a szabályozás több ponton kedvezőtlen, a magyar gazdák számára versenyhátrányt is okozó elemet tartalmaz. A Kamara különösen indokoltnak tartotta az október 31. és február 15. közötti téli trágyázási tilalmi időszak lerövidítését, mivel a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban tapasztalható enyhébb teleken a növények igénylik a tápanyagot. 

Az elmúlt években lezajlottak a tervezett változtatás hatásait vizsgáló kutatások. Ezek eredményei egyértelműen alátámasztották, hogy a tilalmi időszak kezdetének kitolása átlagos csapadékviszonyok esetén nem jár agrár-környezetvédelmi kockázatnövekedéssel, azaz a
0-90 cm talajréteget elhagyó nitrát-N mennyisége nem növekedett.

Ennek alapján az Agrárminisztérium a napokban megjelent 32/2021. (IX. 22.) AM rendelettel a téli trágyázási tilalmi időszakot a november 30. és február 15. közötti időintervallumban határozta meg, beleértve a téli legeltetés időtartamát is. Így már idén ősszel egy hónappal tovább lehet tápanyag-utánpótlást végezni a hazánk termőterületének több mint kétharmadát kitevő nitrátérzékeny területeken. Az őszi kalászosok esetében a fejtrágyázás február 1-től továbbra is megengedett.

A jogszabály továbbá rendelkezik arról, hogy a 12 százaléknál meredekebb lejtésű területre kijuttatott műtrágyát 4 órán belül a talajba kell dolgozni, kivéve, ha fejtrágyázás történik. Ugyancsak 4 óra áll rendelkezésre az istállótrágya kijuttatását követő beforgatásra. Ezen előírások oka, hogy a trágyában lévő nitrogén ne a levegőbe illanjon el ammónium formájában, hanem a növény számára hasznosulhasson a talajban.

 

(NAK)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei