Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. Bár a liba nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető baromfiféle, a páratlan ízélmény azonban megéri a fáradtságot. A magyar lúdtenyésztés hosszú hagyományokra tekint vissza, az itthon kapható libahús és hízott máj hazai gazdaságokból kerülhet a fogyasztók asztalára.
A mai ünnep elmaradhatatlan eleme a libapecsenye és az új bor, amelyet ilyenkor szokás először megkóstolni. Bár a Márton nap hagyománya Európa nyugati felében terjedt el leginkább, kevesen tudják, hogy Szent Márton kultusza már a honfoglalás előtt is virágzott hazánk területén. A hagyomány szerint Szent Márton egy álomban sietett Szent István király és az ország védelmére, a király tisztelete jeléül a zászlóira a hadvezér Márton képét festette. Így lett Szent Márton – Szűz Mária után – az ország második patrónusa.
A liba a bőség, szerencse és jólét jelképe. A népi mondás szerint: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” A babona szerint viszont, ha ezen a napon jól lakunk, a libapecsenyét pedig újborral öblítjük le, a következő évben gazdagok és egészségesek leszünk.
A magyar lúdtenyésztés hosszú hagyományokra tekint vissza, az itthon kapható libahús és hízott máj hazai gazdaságokból kerülhet a fogyasztók asztalára. A libafogyasztás hazánkban jellemzően az ünnepekhez kötődik. Ennek egyik oka, hogy a liba nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető baromfifélék közé, az utánozhatatlan íze azonban megéri a fáradtságot. A hagyományos sült libapecsenye mellett ráadásul számos módon elkészíthető a libahús és a máj: libanyak leves, libamájpástétom, libamájjal töltött nyak, pörkölt, de a kísérletezőbb kedvűek akár rizottót is liba-burgert is készíthetnek az értékes alapanyagból.
S hogy mire kell figyelni a vásárlás során? A frissesség, a feldolgozás igényessége, a csomagolás mellett a származást is érdemes ellenőrizni. A hazai liba és kacsa-termékek előnyei közé tartozik, hogy magas a biológiai értékük, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, jelentős mértékben és kedvező arányban tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat, amelyeket a szervezet más úton nem képes előállítani. A libatermékek koleszterintartalma, illetve a belőlük készített ételek zsír- és energiatartalma jóval alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké, ugyanakkor zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek.
















